Valér
4 °C
8 °C

Kétezer éves indián temetőt találtak Kolumbiában

2008.05.13. 10:58
2 hozzászólás
Kolumbiában, a Bogotától délre fekvő Usme településen egy lakópark építése során emberi maradványokat, vas- és kőeszközöket találtak. A helyszínen vizsgálódó antropológusok megállapították, hogy a tetemek több mint kétezer évesek. Az építkezést leállították és kiderítették, hogy egy régi temetőt találtak, ahová kr.e. 1. - kr.u 5. század között temetkeztek az őslakók. Az 1500 sír a Herrera és a Muisca kultúra idején élt indiánok maradványait tartalmazza.
Több tetemnél megállapították, hogy élve kerültek a sírba. A Muisca kultúrában ez rituális eljárás volt: az elsőszülött lányokat droggal elkábították és élve eltemették, hogy a sír fölé építhessék meg otthonukat. Erre a szörnyű sorsra jutott az a 20-30 éves nő is, akinek karjait a válla mögé csavarták, s akinek görcsbe rándult ujjai ennyi idő után is kifejezik a rémületet és a fájdalmat.
Van olyan elképzelés, hogy a 30 hektáros területből régészeti parkot csinálnak, ahol helyben lehet a leleteket tanulmányozni, de az antropológusok szerint a legjobb választás az lenne, ha a maradványokat az ország különböző múzeumaiban helyeznék el, mivel ha otthagynák őket, még urnákban vagy vitrinek alatt is félő, hogy a nedves levegő kárt okozna bennük.
(MTI)