Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

A csecsemőknek nem szabad egy óránál tovább ülniük

2008.05.14. 12:44
0 hozzászólás

Ne ültessük az egy hónaposnál fiatalabb csecsemőket huzamosabb ideig, mert az növelheti a hirtelen csecsemőhalál kockázatát - figyelmeztettek amerikai orvosok egy frissen közzétett tanulmányban.

Az Archives of Disease in Childhood című szaklapban megjelent cikk szerint a váratlan csecsemőkori halálesetek három százaléka ülő helyzetben következik be. Mindegy, hogy a gyerek időre vagy koraszülötten jött a világra, mindenképpen figyelni kell rá, ha autósülésbe vagy hasonló ültetőszékbe teszik - figyelmeztettek a montreali McGill Egyetem egészségügyi központjának tudósai.

Korábbi tanulmányokra támaszkodva azt állították, hogy legfeljebb egy órára lehet ilyen megterhelésnek kitenni a csecsemő szervezetét, ugyanis a fekvő állapotban mért oxigénellátással szemben, üléskor ennyi idő alatt már veszélyesen csökken a vér oxigénszintje.

Aurore Cote és tudóscsoportja tíz év tapasztalatait vizsgálta meg Quebec tartományban a születés és egyéves kor között bekövetkezett hirtelen halálesetek tekintetében. Az orvosi és halottkémi jelentések alapján 99, szívproblémákkal vagy fertőzésekkel összefüggő halálesetet és 409, kideríthetetlen okból bekövetkezett halálesetet találtak a jelzett idő alatt.

Az utóbbi csoportból tíz csecsemő, az előbbiből hét csecsemő ült éppen az autósülésben vagy ültetőszékben, amikor elhunyt. A többi haláleset akkor történt, amikor feküdtek. Az életkor szerinti vizsgálatból kiderült, hogy az egyhónaposnál fiatalabb csecsemők 9,4 százaléka halt meg ülőhelyzetben, míg az idősebbek közül 2,4 százalék.

Az ülő helyzetben töltött idő és a légutak problémája "közrejátszhatott a kisbabák ülő helyzetben bekövetkezett elhalálozásában" - vonták le a következtetést a rendelkezésre álló adatok és a csecsemőkori halálesetek egyenkénti tanulmányozása alapján a kutatók.

(MTI)