Sára, Márió
2 °C
6 °C

Működő húgyhólyagot növesztettek elősejtekből

2008.05.20. 15:38
4 hozzászólás

A mindenné átalakulni képes őssejtekből első lépésként elősejtek, úgynevezett progenitorsejtek lesznek. Amerikai tudósok ilyen sejtekből állítottak elő mesterséges húgyhólyagokat. A kutatók elősejteket emeltek ki biopsziával, majd megfelelő összetételű sejtkultúrában tenyésztették tovább őket. Végül a sejteket egy biológiailag lebomló, kollagénből vagy más anyagból készült, hólyagformájú vázra vitték fel. Mivel a befogadó saját elősejtjeiből indult el a mesterséges hólyag előállítása, az immunrendszert elnyomó gyógyszereket sem kellett alkalmazni a beültetés után.

"Ez az első alkalom, hogy valaki teljes belső szervet regenerált és megmutatta, hogy normálisan vagy közel normálisan működik, és még egy ideig támogatja az életet" - mondta Timothy Bertram az Amerikai Urológiai Szövetség orlandói (Florida) konferenciáján. A vizsgálat során Bertram és csoportja 14 nagyemlősbe ültetett műhólyagokat, miután eredeti, saját hólyagjaikat műtéttel eltávolították. Hat hónapon belül a műhólyagok a természeteshez nagyon hasonlóan néztek ki és működtek. Bertram szerint az új szerveknek teljes volt a vérellátása, megfelelő a benne lévő idegek hálózata, és jól kapcsolódott a többi szervhez is. Abnormális szöveteket nem találtak, és kilökődési reakciónak sem volt jele.

Az eredmény azért reménykeltő, mert a jövőben talán az emberi húgyhólyag pótlására is lehetőség lesz így, például azok esetében, akiknek rákos elváltozás miatt el kell távolítani a saját, természetes húgyhólyagját. "A következő évben reményeink szerint az Egyesült Államokban megkezdhetjük a humán klinikai próbákat a műhólyaggal" - mondta Bertram.

(MTI)