Norbert, Cintia
13 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Nem elég tájékozottak a magyar anyák

2008.05.20. 14:27
0 hozzászólás

Magyarországon a 6-12 hónapos csecsemők közel fele nem kapja meg az ajánlott mennyiségű tejalapú táplálékot, sőt az anyatej pótlását az orvosok állásfoglalása ellenére még ma is sokan tehéntejjel oldják meg – derült ki a Magyar Gyermekorvosok Társaságának legfrissebb kutatásából.

A felmérés során 400 anyát kérdeztek meg a 6-12 hónapos közötti csecsemők tejalapú táplálásról. Mint kiderült, az már széles körben elterjedt, hogy az anyatej az ideális táplálék a csecsemők féléves koráig. Az ezt követő, a gyermek 12 hónapos koráig terjedő időszak azonban fehér foltnak számít, mert az édesanyák nem tudják, hogy mennyi tejalapú táplálékot és mit adhatnak a kicsinek. A kérdésre, hogy miért hagyta abba a szoptatást, az anyák 70 százaléka azt felelte: elfogyott a teje, 19 százaléka pedig azzal indokolta, hogy gyermeke már nem akart szopni - számoltak be a Magyar Gyermekorvosok Társaságának (MGyT) tagjai a kedden Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

Szabó László, az MGyT elnöke elmondta: az anyatej pótlására különböző kísérleteket tesznek az édesanyák ebben az időszakban. A kutatás egyik legmegdöbbentőbb eredménye, hogy átlagosan a csecsemők 14 százaléka kap tehéntejet 6-12 hónapos kora között, az egyéves születésnapjához közeledve pedig már minden ötödik gyermek fogyaszt tehéntejet. A gyermekorvosok álláspontja szerint a tehéntej magas fehérje- és ásványianyag-tartalma megterhelő a csecsemők emésztőrendszerének és veséjének, ezért fogyasztását egyéves kor alatt nem ajánlják. A felmérésből az is kiderült, hogy az anyák 45 százaléka a javasolt minimum öt deciliternél is kevesebb tejalapú táplálékot ad gyermekének. A gyermekorvosok ajánlása szerint a baba növekedéséhez ebben a korban 5-8 deciliterre van szükség.

A nem megfelelő mennyiségű és minőségű fehérjebevitel nem csak a növekedést akadályozhatja, de káros lehet a baba egészsége szempontjából is, sőt később jelentkező betegségek alapját képezheti - tette hozzá Veres Gábor gasztroenterológus. „A kutatás eredményei megerősítettek minket abban, hogy frissíteni kell az érintettek tudását a csecsemőtáplálással kapcsolatban. A Magyar Gyermekorvosok Társasága ezért egy olyan felvilágosító programot indít el, amelynek célja, hogy az édesanyákhoz és a szakmabeliekhez egyszerre jutassa el a csecsemőtáplálás korszerű ismereteit” - jelentette ki Szabó László.

A Cumisüveg és tudomány elnevezésű kampány részeként a társaság gyermekgyógyászoknak és védőnőknek tart előadásokat országszerte. Ugyanis cselekvésre szeretné szólítani a szakmabelieket: tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy a modern csecsemőtáplálási ismeretek eljussanak az édesanyákhoz. A program a laikusokat is meg kívánja szólítani a médián keresztül. Ennek érdekében újságíróknak többlépcsős tréninget tartanak. Az anyák tájékoztatása érdekében pedig még idén elindítanának egy információs honlapot, és tájékoztató kiadvány elkészítését is tervezik. A program itt azonban nem áll meg. A reprezentatív kutatást a következő években is elkészítik, hogy feltérképezzék a táplálási hiányterületeket egészen a gyermekek hároméves koráig.

(MTI)