Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

A nők később kapnak infarktust, mint a férfiak

2008.05.21. 10:58
1 hozzászólás

Ha a nők szívinfarktust kapnak, az átlagosan kilenc évvel később következik be, mint a férfiak esetében – állítja egy tanulmány, amelynek adatait kanadai kutatók vezetésével 52 országban gyűjtötték össze. A nemzetközi munkacsoport csaknem harmincezer résztvevő adatait dolgozta fel. A kutatók évekkel ezelőtt már beszámoltak azokról az eredményekről, amelyek bizonyították, hogy az egész világon, minden korcsoportban, férfiak és nők körében egyaránt kilenc kockázati tényező érvényesülésétől függ, hogy bárkinek is milyen esélye van a koszorúérbetegség kifejlődésére.

A legfontosabb kockázati tényezőnek a kóros vérzsírok bizonyultak, majd a dohányzás. A hasi elhízás mérőszalaggal is jól mérhető rizikófaktor. Kockázati tényező a magas vérnyomás és a cukorbetegség és rizikófaktor a rendszeres mozgás hiánya. A listán a hetedik tétel a táplálkozás: ha valaki nem eszik elég zöldséget és gyümölcsöt, hetenként legalább kétszer halat, az a szívének egészségét kockáztatja. Nyolcadik a mérsékelt borfogyasztás, végül kilencedikként a stressz adódik a listához, bár arról vizsgálatok bizonyították, hogy sokszor közvetetten hat: sok stressz esetén vannak, akik más kockázati tényezőkkel nem tudnak megbirkózni, például dohányoznak vagy kényszeresen esznek és elhíznak.

Az ötvenévesnél fiatalabb férfiak a kockázati tényezők területén főleg abban különböznek a hölgyektől, hogy a gyengébb nem tagjaihoz képest többet dohányoznak és gyakrabban kóros a vérzsírszintjük. A kutatók szerint, ha a fiatalok ezen tudnának változtatni, a későbbiekben tovább élhetnének. A kutatók a női nemi hormonok ereket védő hatását ma nem tartják olyan fontosnak, mint azt korábban gondolták.

(MTI)