Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Azbeszthez hasonló hatása van egyes nanocsöveknek

2008.05.21. 12:47
10 hozzászólás

Az erős, sokoldalú szén nanocsövek a nanotechnológiai kutatások egyik legfontosabb irányát jelentik az orvoslásban és az iparban. A anyag hosszabb távú egészségügyi következményeit azonban az azbeszthez hasonlítja egy, a Nature Nanotechnology című tudományos szakfolyóiratban kedden megjelent tanulmány. Brit kutatóintézetekben és az egyesült államokbeli Feljövő Nanotechnológiák Projekt keretében egerek gyomrába injektáltak be azbesztet, valamint különböző méretű szén nanocsöveket. A rágcsálók hashártyájában a kutatók gyulladást és felmaródásokat találtak, melyeket a hosszabb nanocsövek az azbeszthez hasonlóan váltottak ki. A rövidebb nanocsöveknek nem volt ilyen hatása.

A szén nanocsöveket már széles körben alkalmazzák elektronikus szerkezetekben, kompozit fémszerkezetekben, különféle fogyasztási cikkekben. A szerzők remélik, hogy kutatási eredményük arra ösztönzi a nanocsöveket felhasználó gyártókat, vizsgálják meg, milyen hosszúságú nanocsövekből készülnek termékeik. Andrew Maynard, a tanulmány egyik szerzője úgy véli, már nem hipotetikus a feltételezés, hogy a szén nanocsövek egy része az azbeszthez hasonlóan káros lehet. A kutatók ugyanakkor elismerik, hogy munkájuk még csak kezdeti lépés a széncsövecskék egészségügyi hatásának feltárásában, ezért további vizsgálatokat sürgetnek.

A most közzétett kutatás során egy hét elteltével leállították a kísérleteket, és nem vizsgálták, hogy hosszabb idő elteltével kifejlődik-e a hashártya vagy a mellhártya daganata, az úgynevezett mezotelióma, amelyet eddig az azbeszthez mint kiváltó okhoz kötöttek. Japán kutatók kísérleteikben korábban idéztek már elő mezoteliómát egerekben, ám olyan nagy dózisban juttattak szén nanocsövecskéket az állatok gyomrába, hogy szakértők megkérdőjelezik ezt az eredményt. A szén nanocsövek átmérője általában néhány nanométer, hossza pedig néhány mikrométertől akár centiméteres skáláig is terjedhet. (A mikrométer a milliméter ezred része, a nanométer a milliomod része, egy hajszál átmérője 80 ezer nanométer körül van.)

(MTI)