Valér
4 °C
8 °C

Tabajdi: a klímaváltozás nem lehet hitvita tárgya

2008.05.21. 14:17
1 hozzászólás

Az éghajlatváltozás tény, nem lehet hitvita tárgya, hangsúlyozta Tabajdi Csaba, az MSZP európai parlamenti delegációjának vezetője az EP szerdai strasbourgi ülésén, az éghajlatváltozás tudományos megalapozottságáról készült jelentés vitájában. „Nem vitás, hogy az éghajlatváltozás már ma is erősen érezteti hatását. Magyarországon a Duna-Tisza közben, a magyar pusztán, a Homokhátságon negyven év alatt 3-4 méterrel csökkent a vízszint, a terület elsivatagosodását bizonyítottan legalább 50 százalékban a klímaváltozás okozta, az elhibázott emberi tevékenységen, így például a rossz vízrendezésen kívül” - állapította meg Tabajdi.

A képviselő szerint egyfelől az a kérdés, mit lehet tenni a globális hőmérséklet-emelkedés megállítására, másfelől mi a teendő a már elkerülhetetlenül bekövetkező változások által okozott károk mérséklésére, esetleges visszafordítására. A tudósok körében lényegében konszenzus alakult ki: az ember igenis nagyban hozzájárul az emelkedő globális átlaghőmérséklethez és az ezzel együtt mind szélsőségesebbé váló időjárási viszonyok kialakulásához. Fontos, hogy a politikusok megfelelően értelmezzék, és ne ferdítsék el a tudományos megállapításokat - mondta Tabajdi. Felhívta a figyelmet arra, hogy a klímaváltozás elleni harc szükségességét ma már a korábban hevesen ellenzők, például az amerikaiak is belátták. Európa ösztökélésére az Egyesült Államok és a fejlődő országok a tavaly decemberi, Bali szigetén tartott konferencián először kötelezték el magukat a klímaváltozás hatásainak mérséklésére.

Mindeközben a fejlődő országok, de az unión kívüli fejlettek egy része is vonakodik a kötelező kibocsátás-csökkentési vállalásoktól, pedig ez elkerülhetetlen. A fejlődők joggal hivatkoznak arra, hogy elsődlegesen a fejlettek felelősek a klímaváltozásért. Ugyanakkor a veszély mindenkit érint, így közösen kell cselekednünk. Kulcskérdés, hogy olyan globális kompromisszumot dolgozzunk ki, amely egyszerre igazságos és hatékony. Nem elég, ha csak Európa harcol. Világméretű konszenzus kell, az Egyesült Államok, Japán, a fejlődők részvétele nélkül nem lehetünk eredményesek - vélekedett a magyar EP-képviselő.

(MTI)