Gusztáv
-4 °C
1 °C

Kutyaklónozás garanciával

2008.05.22. 11:26
3 hozzászólás

A BioArts kaliforniai biotechnológiai vállalat júniusban árverésre bocsátja öt kutya klónozásának lehetőségét. A licit 100 ezer dollárról indul, és a nyertesek ebét hozott minta alapján utángyártják. A vállalat egy év garanciát nyújt az állatok egészségére. Ha a tulajdonos nem lenne tökéletesen elégedett az eredménnyel, és a klónozott nem hasonlít megszólalásig a mintakutyára, a megrendelő visszakapja pénzét.

A BioArts a dél-koreai Sooam Biotech kutatási alapítvánnyal áll partneri kapcsolatban, ez utóbbinál dolgozik Vu Szuk Huang aki a Szöuli Nemzeti Egyetem professzoraként csoportjával 1995-ben létrehozta a világ első klónozott kutyáját, a Snuppy névre hallgató afgán agárt. Lou Hawthorne, a BioArts ügyvezetője korábban a macskaklónozásból szeretett volna meggazdagodni a Genetic Savings and Clone cég élén. Ügyfeleiknek 50 ezer dollárért kínálták macskáik másolását, de a vállalkozást leállították, miután nagy összegeket kellett visszafizetni egyes megrendelőknek. "A technika még nem volt kifinomult" - nyilatkozott Hawthorne, aki tavaly ősszel alapította meg új cégét.

Nincs mindenki elragadtatva a kutyamásolás ötletétől. Robert Lanza, a massachusettsi Advanced Cell Technology nevű vállalat kutatási igazgatója figyelmeztetett: senki ne remélje, hogy visszakaphatja elvesztett négylábú társát. Bár a klónozott eb az eredeti állat pontos mása, valójában egy teljesen új, ismeretlen kutyáról van szó, az ember akár örökbe is fogadhatna egyet - mondta.

(MTI)