Etelka, Aletta
3 °C
4 °C

Nem értik egymás a sáskák

2008.05.26. 06:52
16 hozzászólás
A Grazi Egyetem Biológiai Intézetének Heinrich Römer vezette kutatói az FWF Tudományos Alapítvány támogatásával egy ázsiai sáskafajt vizsgáltak, amelynek jellemzője, hogy a külsőre teljesen azonosnak látszó egyedek egymástól különbözően énekelhetnek.
Az egész ázsiai térségben - beleértve Indiát, Malajziát, Thaiföldet, Indonéziát, Japánt és Kínát - előfordul a Mecopoda elongata néven ismert sáska fajta. Testalkatukat tekintve nem lehet egymástól megkülönböztetni az egyes példányokat, a hímek azonban nagyon is eltérő énekhangot adnak, hogy magukhoz csalogassák a nőstényeket - fejtette ki Römer az APA osztrák hírügynökségnek.

A természetben a különböző csoportokhoz tartozó egyedek "nem értenék" meg egymást, ezért egymás között nem is szaporodnának. A kutatók azonban rá akarták bírni a különféle helyekről származó sáskákat a kereszteződésre, ezért Malajziából származó, két másodpercenként ciripelő sáskákat párosítottak Indiából származó, 5 másodpercenként cirpelőkkel. A kereszteződések működtek és gyorsan jött utánpótlás, amelynek hím tagjai egy másodpercenként cirpeltek.

A tudósok szerint az új cirpelési stílusok kialakulása új fajták keletkezésének mintegy elindítója. Egymást meg nem értő egyedek nem fognak közös utódokat létre hozni. Így azután egyre jobban elmélyülnek a különbségek, amíg végbe nem megy a szakítás a fajon belül. (MTI)
15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Jo Nesbo Szomjúság

3980 Ft
3383 Ft