Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Sokan nem ismerik a szívinfarktus tüneteit

2008.05.29. 12:08
3 hozzászólás
Sok szívbeteg ember nincs tisztában az infarktus jeleivel, holott kockázatuk ötször-hétszer nagyobb, mint azoké, akiknek nem volt még problémájuk a szívükkel - közölték a héten amerikai kutatók.

A tünetek között lehet hányinger, fájdalom az állkapocsban, mellkasban és a bal karban. A kórházban töltött idő rövidülése, és a külső kezelések felé való elmozdulás csökkentette a páciensek megfelelő felkészítését is.

Kathleen Dracup, a Kalifornia Egyetem munkatársa 3522 pácienst kérdezett ki kollégáival az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Új-Zélandon, akiknek korábban volt már szívinfarktusa, vagy átestek valamiféle, szívproblémájukkal kapcsolatos beavatkozáson, például koszorúér-*tágításon.

Ezeknek az embereknek a 44 százaléka gyengén szerepelt az igaz-hamis típusú teszten, amellyel azt mérték fel a kutatók, ismerik-e a szívinfarktus tüneteit.

A legjobb válaszokat a nők, a rehabilitációs programban résztvevők, a magasabban képzettek, a fiatalabbak, és azok adták, akiket szívgyógyász szakember kezelt, nem családorvos.

A szívinfarktust elszenvedőnek jobb az esélye a túlélésre, ha a kezelése egy órán belül megkezdődik, de a páciensek többsége a tünetek jelentkezésétől számított 2-3 óra elteltével kerül csak kórházba - írják az Archives of Internal Medicine című szaklapban megjelent tanulmány szerzői.

A kutatók megjegyzik, hogy azok az emberek, akiknek már volt szívinfarktusa, a felmérések szerint nem fordulnak gyorsabban segítségért, mint azok, akik első alkalommal tapasztalják a jeleket. (MTI)