Aliz
6 °C
14 °C

Jobb a rokon, mint a nevelőszülő

2008.06.04. 10:18
2 hozzászólás

A durva szüleik miatt otthonuk elhagyására kényszerült gyerekek kiegyensúlyozottabbak lesznek, ha a rokonok veszik magukhoz őket, mintha nevelőszülőkhöz kerülnek - állapította meg egy amerikai tanulmány.

Amerikai gyermekvédő szervezetek már a 1990-es évek végétől elkezdték azt a programot, ami arra irányult, hogy a veszélyeztetett gyerekeknek inkább a rokonaik körében találjanak nevelőszülőket ahelyett, hogy vadidegenekre kellene bízni őket. Az Egyesült Államokban 2005-re már több mint 2,5 millió gyerek nevelkedett a rokonainál.

A Philadelphiai Gyermekkórházban dolgozó David M. Rubin és kutatócsapata az Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine című szaklapban tette közzé tanulmányát, amely 1309 gyermek esetét alapul véve megerősítette, hogy a családjukból kiszakadt, de azonnal rokonok gondozásába került gyerekek később ritkábban küzdöttek magatartási zavarral, mint az idegen nevelőszülők gondjaira bízottak.


A vizsgált gyerekek 1999 és 2000 között kerültek ki a családi környezetből. Közülük 599 rögtön rokonokhoz költözött, 710-et viszont nevelőszülők fogadtak be, majd nagyjából egy hónap leteltével 17 százalékuk szintén rokonokhoz került.


A kutatók az adatok feldolgozásánál figyelembe vették az esetleg már az elhelyezésnél korábban is megmutatkozó magatartászavarokat, és egyéb befolyásoló tényezőket, és úgy szűrték le a vizsgálat tanulságait. Eszerint az egyenesen a rokonokhoz került gyerekek 32 százalékánál léptek fel magatartási problémák három évvel az elhelyezés után, a nevelőszülőktől rokonokhoz kerültek 39 százalékánál alakult ki viselkedési probléma, a nevelőszülőknél cseperedők között viszont 46 százalékban fordult elő ilyesmi.


Ráadásul rokonoktól sokkal nagyobb arányban kerültek vissza megfelelően stabil otthoni környezetbe a felmérésben szereplő gyerekek, mint idegenből. A Rubin-tanulmányt a szaklapban kommentáló Richard P. Barth, a Maryland Egyetem munkatársa hangsúlyozta, hogy a rokonoknál történő gyermekelhelyező program érdemes a további fokozott támogatásra, hiszen nem költséges stratégia, a gyerekek is jobban szeretnek a rokonaiknál, és a rokonok láthatóan többet tudnak tenni a magatartási zavarok elkerüléséért. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?