Lehel
17 °C
27 °C

Nemzetközivé szélesítik az internetes pszichológiai óriástesztet

2008.07.04. 15:42
1 hozzászólás

 

Eddig közel 18 ezren töltötték ki a márciusban indult Psychogalaxy közösségi oldalon található pszichológiai teszteket, és 110 ezer rajzot készítettek el a felhasználók. Utóbbi a világon egyedülálló eredmény - közölték a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének kutatói pénteken. A minden előzetes várakozást meghaladó érdeklődésre alapozva a honlap működtetői úgy döntöttek, hogy a kutatást nemzetközivé terjesztik ki - mondta Sváb Péter, a Szervezési és Vezetési Tudományos Társaság elnöke. Az MTI kérdésére Sváb Péter hozzátette, hogy a programot a társaság önkéntesek segítségével és mecénások támogatásával finanszírozza, teljes értéke már 100 millió forint körül van.
 
A közösségi oldal célja, hogy segítse a felhasználók önismeretének fejlődését, kapcsolatok, hasonló érdeklődési körű csoportok kialakulását - foglalta össze Bagdy Emőke, a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológiai Intézetének vezetője. Emellett a kutatók anonim módon új információkat szereznek a párkapcsolatokról, közösségeket, társadalmi csoportokat elemezhetnek. Az eddig regisztrált felhasználók mintegy harmada férfi, kétharmada nő, az átlagéletkor 33 év, ám a szóródást jelzi, hogy a legifjabb felhasználó egy ötéves fiú, a legidősebb pedig egy 83 éves férfi. A tesztet kitöltő férfiak 38 százaléka, a nők 28 százaléka egyedülálló, további 4, illetve 8 százalékuk elvált egyedülálló. A regisztráltak negyede lazább, alkalmi kapcsolatban él, a fennmaradó hányad pedig házasságban vagy élettársi kapcsolatban.
 
A kutatási program egy évig tart, de az első tízezer kitöltött teszt alapján Vass Zoltán pszichológus már ismertetett néhány eredményt. A felmérés szerint például a férfiak gyakrabban érzik magukat magányosnak, és meglepő módon a magány jelentősen érinti a
15-20 éves korosztályt is. Elgondolkodtató az adat, hogy a Psychogalaxy anonim tesztjét kitöltő első tízezer magyar háromnegyede valamilyen mértékben hajlamos a depresszióra. A válaszadóknak csak mintegy negyede nem tartotta magát lehangoltnak. A tesztsorozat nemzetközi kiterjesztése július elsejével megkezdődött azáltal, hogy elindult az oldal angol nyelvű változata is. A kutatók remélik, hogy arra is választ kapnak majd, igazak-e a nemzetkarakterekről vallott sztereotípiák. Bagdy Emőke hangsúlyozta, hogy mindez az előítéletek lebontását is segítheti. A különböző nemzetiségű felhasználók megtalálhatják a hasonlóságokat és különbözőségeket értékítéleteikben, és jobban megismerhetik egymást.