Krisztina
18 °C
24 °C

A 40 fölötti férfiaknak problémájuk lehet a termékenységgel

2008.07.07. 12:18
0 hozzászólás
Azok a párok, ahol a férfi negyven év fölött van, nehézségekkel néznek szembe a gyerekvállalásnál - állítják francia kutatók.

Az Európai Humán Reprodukciós és Embriológiai Társaság hétvégi barcelonai konferenciáján hangzott el, hogy a fogamzás sikerességében az apai hatás nagyobb, mint korábban gondolták.

"Adataink első ízben bizonyították az erős apai hatást a méhen belüli megtermékenyítés eredményességére, akár a létrejött terhességek, akár a vetélések arányát vesszük" - mondta Stephanie Belloc, a francia Eylau Asszisztált Reprodukciós Központ munkatársa, a kutatás vezetője.

Más kutatók is igazolták már, hogy a férfi korosodásával csökken a hímivarsejtek száma és minősége, ám ez az első klinikai vizsgálat, amely ennyire egyértelmű összefüggést talált az apa kora és a megtermékenyítés sikere között.

A francia kutatócsoport 21 ezernél több ondósejtmintát elemzett. A férfiak mesterséges megtermékenyítéshez adott ondómintáit centrifugálták, ezzel választva el a hímivarsejteket, amelyeket aztán közvetlenül a nő méhébe juttatnak.

A kutatók megvizsgálták a spermiumok minőségét, majd nyomon követték a terhességi, vetélési, születési arányokat. Amint várható volt, a nők életkoruk előrehaladtával egyre nehezebben estek teherbe, és gyakrabban vetéltek el. Ezúttal azonban hasonló eredményt találtak a férfiaknál is. A 30 év alatti férfiaknál párjuk vetélésének kockázatát 10 és 15 százalék közöttinek találták, míg a negyven év fölötti férfiak körében ez a kockázat már 35 százaléknak bizonyult.

A jelenség pontos magyarázatát nem ismerik a kutatók sem, ám feltételezik, hogy az életkor előrehaladtával a hímivarsejtekben található DNS sérül.

Belloc véleménye szerint ezután nemcsak a nőknek kellene javasolni, hogy lehetőleg 38 éves koruk előtt szüljenek, hanem a férfiakat is figyelmeztetni kellene arra, milyen hatással van életkoruk a gyerekvállalásra. (MTI)