Hermina
15 °C
27 °C

A kínai földrengés növelte a geológiai feszültséget

2008.07.08. 10:23
0 hozzászólás

Utórengések várhatók, mert a hatalmas földrengés, amely 70 ezer ember halálát okozva pusztított májusban Kína Szecsuán tartományában, növelte a geológiai feszültségeket a medencében található vetődések mentén - közölték amerikai geológusok.

A nagy utórengések akár 240 kilométerrel távolabb is bekövetkezhetnek - írják a Nature című tudományos folyóiratban az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának munkatársai. Állításuk szerint a kutatók meg tudják jósolni a rengések valószínűségét másutt is. A földrengések és nagy utórengéseik között évek, akár évtizedek telhetnek el, így a későbbi veszteségek csökkentése érdekében fontos azonosítani a lehetséges törésvonalak helyét.

Az indiai kéreglemez évmilliókkal ezelőtt ütközött az eurázsiai kontinenssel, és a közéjük került óceáni aljzatból gyűrődött fel a Himalája. A még mindig zajló hegységképződési folyamat következtében a Himalája alatt fekvő Szecsuáni-medencében a törésvonalak mentén bármikor várható nagy erejű rengés.

A májusi 7,9-es erősségű földrengés óta a szeizmológusok már 150-nél több, a Richter-skálán 4-es fokozatúnál erősebb utórengést regisztráltak, amelyek közül eddig 6-os erősségű volt a legnagyobb, de a kaliforniai geológusok még egy 6,9-es erősségű utórengést elképzelhetőnek tartanak. Az USGS kutatói Tom Parsons vezetésével az erőátvitel-elemzés módszerét használták, amellyel a 2004 decemberi szumátrai földrengés nagy utórengéseit megjósolták.

A nagy utórengések helyének és nagyságának gyors, közelítő becslése lehetőséget ad arra, hogy felkészüljenek a károk enyhítésére és a rendelkezésre álló erőforrásokat megfelelően összpontosítsák. (MTI)