Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Második űrsétájukat kezdték meg az orosz űrhajósok

2008.07.15. 23:05
0 hozzászólás

Négy nap leforgása alatt már második űrsétájukat kezdték meg kedden a Nemzetközi Űrállomás (ISS) fedélzetén lévő orosz űrhajósok, s bár a mostani missziójuk nem ígérkezik olyan veszélyesnek, mint az előbbi, a két asztronautára sok feladat vár a hatórás űrbéli kiruccanás idején. Szergej Volkov űrhajósnak és Oleg Kononyenko fedélzeti mérnöknek fel kell szerelniük az űrállomásra egy dokkoló berendezést, amelyre az ISS-re jövőre érkező, kis méretű orosz kutatómodul csatlakozik. Ezután fel kell szerelniük az orosz Zvezda modulra egy berendezést, amely geofizikai méréséket végez. A kísérlet vezetője, Arkagyij Galper szerint a berendezés közepes energiájú elektron- és protonáramlásokat tud mérni, amelyek kapcsolatba hozhatók a Földön zajló geofizikai folyamatokkal, egyebek mellett szeizmikus tevékenységgel is. Az orosz kutatók az remélik, hogy az űrberendezés segítségével olyan eljárást dolgoznak ki, amely 100-200 kilométeres pontossággal előrejelzi majd a földrengéseket.

Az új kutatóberendezés felszerelése után Volkovnak és Kononyenkónak le kell szerelnie egyet azon három konténer közül, amelyekben tavaly június óta "telelnek" kozmikus sugárzásnak kitéve különféle baktériumok, gombaspórák és magvak, illetve olyan afrikai szúnyoglárvák, amelyek képesek évtizedeken át létezni a minimálisra csökkentett élettevékenység (anabiózis) állapotában.

Ez idő alatt Gregory Chamitoff amerikai űrhajós a Szojuz űrkabinban lesz, akárcsak az múlt heti űrséta idején.

A múlt héten csütörtökön az orosz űrhajósoknak előre nem tervezett űrsétájukon a leszálló egység hővédő burkolatából ki kellett szerelniük egy robbanópatront, amely gyaníthatóan felelős az űrkabin két korábbi "kemény" földet éréséért. A robbanékony szerkezetet egy acélkonténerbe tették, amelyet októberben hoznak le a Földre.(mti)