Judit, Xénia
18 °C
35 °C

Titokzatos bogarak a londoni Természettudományi Múzeumban

2008.07.16. 06:35
30 hozzászólás

A londoni Természettudományi Múzeum gyűjteménye 28 millió rovarfajtát őriz, az intézmény szakértőinek mégis meggyűlt a baja a múzeum kertjében feltűnt rizsszemnyi bogárral, amelyet lassan másfél éve nem tudnak azonosítani.

Először tavaly márciusban pillantották meg a kertbe költözött új lakókat. A mandula formájú, piros-fekete mintázatú rovarok nagyon jól érezték magukat a platánokon, és három hónap múltán már lépten-nyomon lehetett velük találkozni az épület környékén, sőt a főváros központi parkjaiban is elterjedtek - mondta a múzeum gyűjteményi igazgatója. Nem túl valószínű, hogy a londoni belvárosban új fajt fedezzenek fel a tudósok, az ilyen szenzációkat az ember inkább a trópusi őserdők mélyéhez köti. Az állat nagyon hasonlít egy közép-európai bogárfajra, az Arocatus roeselii-re, csupán annyi a különbség, hogy kicsit világosabb piros és az égerfát kedveli.

Az entomológusok, azaz rovartudósok egyelőre úgy könyvelték el, hogy a múzeumi jövevények a roeselii rokonai lehetnek, csak alkalmazkodtak a körülményekhez, és átszoktak a platánfákra. Ugyanakkor elismerték, az sem nem kizárt, hogy mégis egy teljesen új fajtáról van szó. Az idő majd eldönti, hiszen eddig sem kapkodták el a dolgot: "Megvártuk, hogy vajon túléli-e a brit telet. Él és virul, így most már ideje lesz kitalálni, hogy tulajdonképpen mivel is van dolgunk" - mondta az igazgató. (MTI)