Hermina
15 °C
27 °C

Kétezer éves dns-maradványok mesélnek az amforákról

2008.07.22. 10:42
0 hozzászólás

Az amforák ókori tárolóedények voltak, amelyekben a bortól a garumig, vagyis a pikáns halszószig mindenféle folyékony terméket szállítottak. A hajóroncsok feltárásakor és régészeti ásatásokon amforák és amforamaradványok ezrei kerülnek a felszínre. Egy új kutatás azt bizonyította, hogy a dns akár két évezredet is képes átvészelni a víz alatt. Néhány amforában fellelt örökítőanyag maradványait az igazságügyi orvostanban meghonosodott úgynevezett polimeráz láncreakció (PCR) segítségével sikerült felszaporítani, ami meglepő eredményeket adott.

Maria Hansson svéd és Brendan Foley amerikai kutató, akik eredményeikről a The Journal of Archaeological Science című régészeti folyóiratban számoltak be, két, 2400 éves, épségben fellelt amfora tartalmát vizsgálták meg, amelyeket Khiosz görög szigetnél 70 méter mélységből hoztak fel az Égei-tenger fenekéről. Az időszámításunk előtti 4. századból való két amfora közül az első tipikusan olyan edény, amelyben a szakemberek meggyőződése szerint khioszi bort szállíthattak egykoron. A másik az eurázsiai kontinensről vagy szintén Khioszról származhatott. A vizsgálathoz szükséges dns-t az agyagedények belső faláról lekapart szerves anyagmintákból nyerték. Az így kapott eredményeket a sziget növényzetének örökítőanyagával vetették egybe, és az első edényben olívaolaj és oregánó nyomaira bukkantak. A második amforában pisztácia nyomaira, valamint gyantára, amellyel a bortároló edények belső falát vonták be.

A régészek és a történészek több okból is azt feltételezték, hogy az első amforához hasonlatos tárolóedényekben bort szállítottak. Az ókorban Khiosz finom borairól volt híres, és a szigetről származó pénzérméken szőlőfürtöt és amforát ábrázoltak: utóbbi alakja igencsak emlékeztetett a tengerfenékről előkerült cserépedényre. A két kutató jövőre folytatni kívánja az ókori amforák tanulmányozását. Mint remélik, módszerük segítségével meg lehet határozni a dns-maradványokat, amelyek amforák ezreiben őrződhettek meg: ennek révén az antik világ kereskedelméről, gazdasági kapcsolatairól nyerhető új információ.

(MTI)