Boglárka
19 °C
35 °C

Jól működik az idősebb donorokból átültetett máj

2008.07.24. 11:08
0 hozzászólás

Azok a májátültetésen átesett páciensek, akik 60 év fölötti emberek máját kapták, ugyanolyan jól vannak, mint azok a társaik, akikbe fiatalabb emberek máját transzplantálták - állapították meg amerikai kutatók.

A St. Louisban működő Washington Egyetem munkatársai 489 májátültetésen átesett páciens adatait elemezték. Legtöbben hepatitisz-C vírusfertőzés következtében szorultak új szervre, ez a leggyakoribb oka a májátültetéseknek az Egyesült Államokban. Nem volt különbség a túlélési arányban azok közt, akik 60 és 78 év közötti donortól származó májat kaptak, és azok között, akik ennél fiatalabb szervadományozótól.

A tanulmány szerint a műtét után egy évvel a páciensek 88 százaléka, három évvel később 78 százaléka, míg öt évvel később 69 százaléka életben volt. William Chapman, a vizsgálat egyik vezetője reméli, eredményük bátorítja majd a transzplantációs központokban dolgozó orvosokat az idősebb donoroktól származó májak felhasználására.

2006-ban az Egyesült Államok várólistáin lévő mintegy 17 ezer páciensnek körülbelül 10 százaléka halt meg átültetésre alkalmas máj hiányában. A tanulmány az amerikai orvosi társaság lapjában, az Archives of Surgery című szakfolyóiratban jelent meg. (MTI)