Olga, Liliána
22 °C
35 °C

Hetvenötmillió éves dinoszaurusz-leletek Kanadából

2008.07.27. 09:57
0 hozzászólás

Hetvenötmillió éves dinoszaurusz-leltekre bukkantak kanadai paleontológusok Brit Columbiában. Rich McCrea és Lisa Buckley arról számolt be, hogy a Tumbler Ridge nevű városka közelében lévő lelőhelyen a késő krétakorból származó rétegben Tyrannosaurus rex óriásragadozó fogára, valamint a kacsacsőrű dinoszaurusz, azaz a Hadrosaurus csontvázára bukkantak."Megtaláltuk a T. rex letört fogát a Hadrosaurus bordái és csigolyái mellett. Elképzeléseink szerint a Tyrannosaurus mohón beleharapott a Hadrosaurus tetemébe, s szó szerint otthagyta a fogát" - magyarázta a lelettel kapcsolatban Rich McCrea.

A két paleontológus tavaly nyáron kezdte kutatni a Tumbler Ridge-től északra fekvő területet, olyan réteget keresve, amely egy eltűnt világ emlékeit őrizhette meg. Korábban a város környékén két másik helyszínen már találtak dinoszaurusz-maradványokat. Ez év júliusában a duó csupán a felszín kapargatásával 90 kilogrammnyi csontleletre bukkant. Az expedíció másfél hét alatt 40 tonnányi földet és sziklát távolított el, hogy eljusson a dinoszaurusz-maradványokat rejtő rétegig.

A csontok épségben maradtak fenn, csupán néhány darabot károsított a növények gyökérzete, vagy az erózió. A paleontológusok folytatják az ásatást, számításaik szerint további négy-öt évbe telik, míg feltárják a tartomány többi potenciális dinólelőhelyét. (mti)