Domonkos, Dominika
17 °C
28 °C

A csecsemők és a felnőttek memóriája ugyanúgy működik

2008.07.30. 10:30
4 hozzászólás

A csecsemők emlékezete ugyanazokat a stratégiákat használja, mint a felnőtteké - állítja a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem kutatócsoportja. A felnőttek például a telefonszámok könnyebb megjegyezhetősége érdekében csoportokra osztják a viszonylag hosszú számsort. Ugyanígy cselekszenek a kicsik is.

Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában megjelent tanulmány szerint a kutatók 14 hónapos gyerekeknek különféle játékokat mutattak, amelyeket azután egy dobozba raktak. A csecsemőket arra bíztatták, hogy keressék meg a tárgyakat a ládában, ahol még számos egyéb tárgy is látható volt. A gyerekek tudtán kívül a már felmutatott játékok némelyikét más helyre rejtették, hogy megfigyelhessék, sikerül-e a kicsiknek minden bemutatott játékra emlékezniük - azokra is, amelyek hiányoznak a dobozból.

A kutatók megfigyelése szerint a gyerekek memóriája sokkal pontosabban működött, amikor a játékokat a kísérlet elején - mielőtt a dobozba kerültek volna - kettes-hármas csoportokba rendezve mutatták meg nekik. A kicsik jobban emlékeztek az összegyűjtendő tárgyakra és sokkal inkább érezték a titokban elrejtett játékszerek hiányát is. (MTI)

Ebből következően a babák teljes mértékben a felnőttekével megegyező emlékezési stratégiát alkalmaznak, vagyis ez a technika minden bizonnyal az emberi gondolkodás veleszületett sajátsága.