Lehel
17 °C
27 °C

Rendkívüli állapot Pompejiben a Halott Város megmentésére

2008.07.31. 13:35
0 hozzászólás

Egy évre szóló rendkívüli állapotot hirdetett az olasz kormány Pompejiben a Vezúv kitörése által 79-ben elpusztított város romjainak és méltó hírnevének megmentésére.

A világ leglátogatottabb régészeti lelőhelyének, az UNESCO világöröksége részének felbecsülhetetlen értékű épületeit szinte szó szerint "felfalja" a turisták áradata, jó néhány máris komoly restaurálásra szorul, holott a Halott Város 66 hektárnyi területéből még 22 hektár vár feltárásra.

A látogatók özönéhez képest nagyon kevés a biztonsági ember, éppen ezért előfordul, hogy már restaurált épületeket zárva tartanak, miközben a burjánzó gaz irtására sincsen se ember, se pénz. Szinte nevetséges, hogy az egész területnek mindössze 12 karbantartója van.

Ezek után az sem meglepő, hogy az idegenforgalmi szolgáltatások is egyre alacsonyabb színvonalúak, nemcsak a vendéglátóipari infrastruktúrában, hanem azokon a területeken, amelyeknek közvetlenül a látogatás élményét kellene segíteniük: a kiadott térképek többsége nem érvényes, a több nyelvű idegenvezetéshez adott fejhallgatók nem működnek. Ezekhez képest már csak apróság, a jogi vita egy állítólag lejárt koncesszióval működő, de a területet kisajátító étteremmel és egyéb "helyi érdekeltségekkel", valamint a különböző szakszervezetekkel, amelyek keveslik az ünnepi nyitva tartásokra fizetett pótlékokat - írta a La Repubblica című olasz napilap.

Pedig már az elmúlt időkben is bevezettek különböző korlátozásokat Pompeji megóvása érdekében: nem engedélyeznek például filmforgatásokat, és ma már elképzelhetetlen lenne egy olyan - igaz, közönség nélküli, filmre szánt, ám a hangerő miatt az ősi kövekre mégis káros - koncert, mint amelyet a Pink Floyd adott a város amfiteátrumában 1971 októberében.

Sandro Bondi kulturális miniszter a "rendkívüli állapot" irányítására külön miniszteri biztost nevezett ki Renato Profili személyében. Profili szerint mindenekelőtt el kell zavarni Pompeji környékéről mindazokat, akik a régészeti kincseknek csupán haszonélvezője, de semmit nem tesznek annak fenntartásáért. A prefektus 40 millió euróval (9,2 milliárd forint gazdálkodhat, ehhez jön még Campania tartomány 17 milliója (3,9 milliárd forint).

Profili eltökélt szándéka rendet tenni a lelőhely igazgatásában is. A személyzetet egyelőre nem kívánja bővíteni, ideiglenes megoldásként azt javasolja, hogy rotációs rendszerben nyissák meg a turisták előtt az egyes restaurált házakat. Azt azonban máris leszögezte, hogy nem kívánja Pompejit magáncégek kezébe adni - ezzel is hangsúlyozva, hogy állami, nemzeti ügyről van szó.(MTI)