Gerzson
-3 °C
2 °C

Szex és hazugság víz alatt

2008.08.06. 07:27
12 hozzászólás

A halak is megpróbálják félrevezetni vetélytársaikat, ha szexről van szó. A hímek, annak érdekében, hogy maguknak termékeny párt szerezzenek, úgy tesznek, mintha a kevésbé vonzó nőstények nyernék el tetszésüket - megtévesztve így a többi hímet. Mihelyst a riválisok bekapják a csalit, a hal olyan nőstényt keres, amelyik a legtöbb utóddal kecsegtet.

A potsdami egyetem biológusa, Martin Plath és csapata a mexikói fogasponty esetében állapította meg ezt az érdekes viselkedést. Felfedezésüket a Current Biology című szaklapban tették közre. Eddig elsősorban olyan esetekben sikerült megfigyelni megtévesztő hadműveleteket az állatvilágban, ahol az élelem állt a középpontban. A német kutatók bebizonyították, hogy az állatok a párválasztásnál is füllenthetnek. Következő lépésként az kívánják megtudni, hogy más elevenszülő halfajoknál is előfordul-e ilyesmi.

Néhány évvel ezelőtt svéd kutatók már megfigyelték, hogy a pisztrángok színlelni tudják az orgazmust. Erik Petersson és Torbjörn Järvi, a svéd halászati bizottság munkatársai úgy vélték, hogy a sebes pisztráng nőstényei így akadályozzák meg, hogy nemkívánatos partnerrel párosodjanak. Röviddel a megtermékenyítés előtt az állatok teste hevesen megremeg, mielőtt egyszerre kibocsátanák az ikrát és a tejet. Néha azonban akkor is így viselkedtek a nőstények, ha nem petéztek le utána. 117 párzásból hatvankilencet csupán színleltek, tudósították a kutatók akváriumi megfigyeléseik alapján. (MTI)