Auguszta
-4 °C
2 °C

A rovarvilág merülési rekordjai

2008.08.13. 15:11
8 hozzászólás

A víz alatti élet biztonságot és táplálékbőséget jelent egyes rovaroknak. Amerikai kutatók most első ízben számolták ki, mennyi ideig és milyen mélyre tudnak merülni ezek az állatok. Eredményeiket a Journal of Fluid Mechanics című szaklapban publikálták.

A vízi rovarok egy légbuborék segítségével jutnak levegőhöz, ennek segítségével a vízből is képesek oxigént felvenni. Ezt a buborékot a hason található szőrök tartják. Morris Flynn, az albertai egyetem mérnökprofesszora John Bush matematikaprofesszorral együtt kidolgozott egy képletet, amelynek segítségével ki lehet számolni, hogy egy rovar milyen mélyre képes merülni. Ha túl mélyre süllyed, a víz alatti nyomás hatására szétdurran a levegőbuborékja. Ha viszont a felszínhez túl közel marad, nem történik elég gázcsere a buborékon keresztül, és nem jut elég oxigénhez, tapasztalták a kutatók.

A szőrök szerepe sem mellékes: sűrűségük kulcsfontosságú a légbuborék stabilitása szempontjából. Minél sűrűbb a szőrzet, annál nagyobb nyomást bír elviselni a buborék. Túl sűrű sem lehet azonban, mert akkor kevés felület jut a légzéshez. A számítások szerint akár harminc méterig is lemerülhet egy rovar, például egy vízipoloska, anélkül, hogy szétdurranna a légbuborékja.

A kutatók azt remélik, hogy eredményeik segítségével kifejleszthetnek egy újfajta módszert az ember víz alatti oxigénellátására. (MTI)