Gál
10 °C
21 °C
Index - In English In English Eng

Magyar kitüntetést kapott az űrturista Simonyi

2008.08.19. 16:02
1 hozzászólás

Simonyi Károly (Charles Simonyi), az Egyesült Államokban tevékenykedő szoftverfejlesztő, a régió szülötte kapta a Győr-Moson-Sopron Megyéért Kék szalag kitüntető címet a megyei önkormányzat Szent István napi ünnepi közgyűlésén kedden Nemeskéren.
    A Győr megyei Egyházasfaluból származó kutató a kaliforniai egyetemen szerzett diplomát. csaknem húsz évig Bill Gates munkatársa volt a Microsoftnál, ahol a vezető szoftverfejlesztők egyike lett. Irányításával fejlesztették ki a World és a Excel programokat. Hat évvel ezelőtt üzlettársával megalapította saját vállalatát, az International Software Company-t. 

    Jelentős mecénási tevékenységet is folytat, nagy összegű adományokkal támogat különböző művészeti és tudományos programokat Magyarországon és külföldön egyaránt.
    A második magyar kozmonautaként és egyben az ötödik űrturistaként 2007 áprilisában 11 napos űrutazásra indult, s utazása közben kutatásokat végzett a világűrben.
    Az amerikai PC World magazin Simonyi Károlyt - ötven újító zseni között a 36. helyen - az utóbbi fél évszázad olyan vezető műszaki látnokai közé sorolta, akik technikai újító munkájuk révén megváltoztatták az emberek mindennapjait.
    Eredményeivel Győr megye jó hírét is öregbítette a nagyvilágban - hangoztatta Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke a kitüntetés átadásán.
    A nemzetközi hírű szoftverfejlesztő köszönetében hangoztatta: a kitüntetések közül az a legértékesebb, ami a szülőföldhöz köt. Űrutazása egyik legnagyobb élményének nevezte, amikor az űrhajóból megpillantotta a Balatont - tette hozzá.
    Az MTI kérdésére válaszolva elmondta: a kis országok, így Magyarország kutatási lehetőségeinek kitágítását a nemzetközi szervezetekben való részvételben látja.
    A tudomány jövőjéről úgy vélekedett: a genfi nagy részecskegyorsító várható eredményei minden bizonnyal óriásiak lesznek. Ezzel összefüggésben kitért arra, hogy egy amerikai alapítvány egy óriástávcső létesítését támogatja, amely Chilében épül fel, de az egész világon lehet majd használni a szélessávú interneten keresztül. Így bármelyik egyetemnek lehetősége nyílik, hogy világszínvonalú asztronómiai kutatásokat folytasson világszínvonalú műszerrel. 
    Munkájáról elmondta: vállalata a programozók és a szakértők közötti kapcsolatok újrateremtésén dolgozik most, amely - mint rámutatott - fontos része a jelen információtechnológiájának. Azt mondta, a Microsoftnál nem volt, újabban azonban van kapcsolata magyar kutatókkal, hiszen vállalatának egy része Budapesten működik, ahol magyar programozók is dolgoznak. 
     (forrás: MTI)