Koronavírus adatok

2022. jan. 19.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Fábián, Sebestyén
-5 °C
5 °C

Atomerőmű a garázsban

2008.08.20. 11:18
64 hozzászólás

A csináld magad atomerőmű utópiának tűnhet, de nem Frank Sanns pittsburghi amatőr tudós számára, aki saját garázsában állított össze egy hűtőszekrény méretűt. A görgőkből, csövekből, szelepekből álló készülék megpróbálja a magfúziót energiatermelésre használni.

"Jelenleg a készülék több energiát fogyaszt, mint amennyit termel" - vallotta be Sanns a Wall Street Journalnak. A konstrukció elvét a televízió egyik atyjának, Philo T. Farnsworth amerikai feltalálónak a modellje szolgáltatta a hatvanas évekből.

Sanns nem az egyetlen, aki házi készítésű atomreaktorral kísérletezik: tagja a Neutron Klubnak, amelynek mintegy száz tagja foglalkozik ezzel a tevékenységgel. Bárki beiratkozhat közéjük a weboldalukon, egyetlen feltétellel: a jelentkezőnek tudnia kell építeni egy atomerőművet.

"Sokan szinte reflexszerűen úgy gondolják, hogy aki valami nukleárissal foglalkozik, az terrorista" - mondta a klub egy másik tagja, Richard Hull 65 éves mérnök, aki már ötödik reaktorát építgeti. Gyerekkora óta megőrül a radioaktivitásért: otthonában százával találhatók régi rádiumos óraszámlapok, Geiger-Müller-számlálók, szikladarabkák az első kísérleti atomrobbantás helyszínéről.

A megszállott sufni-atomkutatók nem termelnek veszélyes mennyiségű atomhulladékot. Ők vannak inkább veszélyben: a viszonylag kisméretű berendezésekben akár 20 ezer volt is keringhet. A klub célja békés: a tagok szentül hiszik, hogy eljön majd a tiszta energia kora, amikor környezetszennyezés nélkül, a hidrogén fúziós erejét felhasználva lesz termelhető az energia. (MTI)
   • Vennék
  • Hírek