Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Három múmiát fedeztek fel perui régészek

2008.08.28. 14:15
2 hozzászólás

Három múmiát fedeztek fel a Lima központjában lévő piramis, a Huaca Pucllana feltárása közben - korukat 1300 évesre becsülik a régészek. A múmiák az úgynevezett huari (wari) kultúra reprezentánsai, amely 500 és 1000 között virágzott Peru déli részén.

A Wari Birodalom a mai Moquegua és Trujillo között terült el. E korszak legfontosabb újítása a mai értelemben vett városok kialakulása volt, amelyeknek négyzetrácsos volt az alaprajza. A birodalom fővárosa a modernkori Ayacuchótól 10 kilométerre északra helyezkedett el.

E terület magjában számos nagy fallal körülvett utca és szertartási hely, földalatti csatornarendszer, lakóházak helyezkedtek el. A huari kultúra fejlettségéről ragyogó színű edények, kerámiaszobrok, tollakkal átszőtt textíliák, ötvös remekművek és féldrágakő-faragások árulkodnak.

A piramis feltárása során a régészek három felnőtt, magzati pózba elhelyezett múmiára bukkantak két jó állapotban fennmaradt álarc és különböző textíliák társaságában. A sírban egy, az isteneknek feláldozott gyermek földi maradványait is felfedezték. Az egyik múmiát álarcos hölgynek nevezték el az archeológusok. "Az álarcnak igen kifejező, kék szemei vannak, amelyek valósággal sokkolták mind a munkásokat, mind a régészeket" - mondta a feltárást irányító Isabel Flores. Ismertetése szerint a sírkamra az első érintetlen huari kori temetkezés, amelyet az adott helyszínen felfedeztek.

A térségben az összes többi temetkezési helyet réges-rég kirabolták. A most felfedezett sírkamra magán viseli a kultúra temetkezéseinek összes jellegzetességét, ahol több elhunytat helyeztek örök nyugalomra. A halottak magzati pózban helyezkednek el, s a sírkamrában örök álmát alussza egy feláldozott gyermek. "Az emberáldozatok általánosak voltak, különösen a gyermekeké és fiatal lányoké. Ezek a tengernek és a földnek felkínált rituális ajándékok részét képezték" - magyarázta Isabel Flores. (MTI)