Menyhért, Mirjam
18 °C
32 °C

Idősebb apák gyermekeinél nagyobb a mániás depresszió kockázata

2008.09.03. 12:16
5 hozzászólás

Az idősebb férfiak gyermekeinél magasabb az úgynevezett bipoláris zavarok kockázata - derült ki egy nagyszabású svéd kutatásból, amelynek eredményeit az Archives of General Psychiatry című elmekórtani szaklapban tették közre.

A bipoláris betegséget (mániás depresszió), amely a teljes népesség 1-4 százalékát sújtja, a kedélyállapot és működőképesség drámai változásai jellemzik. A beteg hol mélységesen levert, apatikus, hol szárnyal a jókedvtől és a tettvágytól.

Korábbi vizsgálatok a skizofréniát és az autizmust hozták összefüggésbe az apák korával, egy tavaly közreadott dán tanulmány a bipoláris zavart adta hozzá a listához, a stockholmi Karolinska Intézet által végzett vizsgálat pedig most alátámasztotta az utóbbi összefüggést.

A kutatók a svéd nemzeti népességnyilvántartásban szereplő 80 ezer személy adatait tanulmányozták, beleértve 13 428 bipoláris zavarban szenvedő betegét, akik 1932 és 1991 között látták meg a napvilágot.

Miután a tudósok kiszűrték az anyák korával kapcsolatos kockázati tényezőket, arra a következére jutottak, hogy a 40 évesnél idősebb apák gyermekeinél kezd nőni a bipoláris zavar veszélye. Az 55 évnél idősebb férfiak gyermekeinél már 37 százalékkal magasabb a mániás depresszió kialakulásának kockázata azokkal szemben, akik huszonéves apától születtek, s kétszer nagyobb annak a valószínűsége, hogy a betegség tünetei már a 20. életévük előtt megjelennek.

A jelenséget a kutatók azzal magyarázzák, hogy az idősebb férfiak spermája esetében gyakoribb a genetikai mutáció lehetősége. A férfiak kora közrejátszhat gyermekeik egyéb fejlődési rendellenességeiben is, ennek jegyében a spermabankok korhatárt vezettek be a donorok számára.

A kutatás eredményei azonban nem kell, hogy elvegyék az idősebb férfiak kedvét az apaságtól - hangsúlyozta Emma Frans, a tanulmány vezető szerzője. A bipoláris zavar előfordulása ugyanis csekély, így az apa kora által megnövelt kockázat sem jelent számottevő veszélyt. (MTI)