Jolán
2 °C
4 °C

Idősebb apák gyermekeinél nagyobb a mániás depresszió kockázata

2008.09.03. 12:16
5 hozzászólás

Az idősebb férfiak gyermekeinél magasabb az úgynevezett bipoláris zavarok kockázata - derült ki egy nagyszabású svéd kutatásból, amelynek eredményeit az Archives of General Psychiatry című elmekórtani szaklapban tették közre.

A bipoláris betegséget (mániás depresszió), amely a teljes népesség 1-4 százalékát sújtja, a kedélyállapot és működőképesség drámai változásai jellemzik. A beteg hol mélységesen levert, apatikus, hol szárnyal a jókedvtől és a tettvágytól.

Korábbi vizsgálatok a skizofréniát és az autizmust hozták összefüggésbe az apák korával, egy tavaly közreadott dán tanulmány a bipoláris zavart adta hozzá a listához, a stockholmi Karolinska Intézet által végzett vizsgálat pedig most alátámasztotta az utóbbi összefüggést.

A kutatók a svéd nemzeti népességnyilvántartásban szereplő 80 ezer személy adatait tanulmányozták, beleértve 13 428 bipoláris zavarban szenvedő betegét, akik 1932 és 1991 között látták meg a napvilágot.

Miután a tudósok kiszűrték az anyák korával kapcsolatos kockázati tényezőket, arra a következére jutottak, hogy a 40 évesnél idősebb apák gyermekeinél kezd nőni a bipoláris zavar veszélye. Az 55 évnél idősebb férfiak gyermekeinél már 37 százalékkal magasabb a mániás depresszió kialakulásának kockázata azokkal szemben, akik huszonéves apától születtek, s kétszer nagyobb annak a valószínűsége, hogy a betegség tünetei már a 20. életévük előtt megjelennek.

A jelenséget a kutatók azzal magyarázzák, hogy az idősebb férfiak spermája esetében gyakoribb a genetikai mutáció lehetősége. A férfiak kora közrejátszhat gyermekeik egyéb fejlődési rendellenességeiben is, ennek jegyében a spermabankok korhatárt vezettek be a donorok számára.

A kutatás eredményei azonban nem kell, hogy elvegyék az idősebb férfiak kedvét az apaságtól - hangsúlyozta Emma Frans, a tanulmány vezető szerzője. A bipoláris zavar előfordulása ugyanis csekély, így az apa kora által megnövelt kockázat sem jelent számottevő veszélyt. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?