Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Elpusztult a világ legidősebb gorillája

2008.09.07. 16:31
2 hozzászólás

A világ legidősebb, fogságban tartott gorillája pusztult el 55 évesen a hét végén a dallasi állatkertben. A Jenny nevű nősténymajmot orvosok altatták el örökre, miután operálhatatlan tumor fejlődött a gyomrában. Az állat egy ideje már nem evett, nem ivott, és semmi remény nem volt a megmentésére.

A világ hétszáz állatkertjét, vadasparkját nyilvántartó Fajok Nemzetközi Információs Rendszere (ISIS) megerősítette a héten, hogy adatbázisában Jenny volt a legidősebb gorilla. A dallasi állatkertben májusban fagyasztott gyümölcsökből álló ételkölteményekkel ünnepelték Jenny "matuzsálemi" életkorát.

A vadon élő gorillák 30-35 évet érnek meg, de fogságban, állatorvosi törődés mellett és természetes ellenségek hiányában jóval hosszabb életűek is lehetnek. Az észak-amerikai állatkertek mintegy 360 gorillája közül mindazonáltal csak 4 töltötte be 50. életévét tavaszig. Jenny halálával a columbusi állatkertben élő Colo, egy 51 éves nőstény lett legidősebb fogságban élő gorilla. Colo egyben az első gorilla, amely fogságban született. A szabadnak született Jenny 1957-ben került a dallasi állatkertbe, 1965-ben egy lánybébinak adott életet, azóta nem esett többé teherbe.

A dallasi állatkertben egyébként épp a múlt hónapban pusztult el Hercules, egy 43 éves hím, amelyet súlyos gerincbetegség támadott meg. 2004-ben Dallasban a rendőrök lőttek agyon egy 13 éves gorillát, amely a kerítésen átugorva megharapott három látogatót és magával ragadott egy kisbabát.(mti)