Ágnes
-5 °C
2 °C

Elpusztult a világ legidősebb gorillája

2008.09.07. 16:31
2 hozzászólás

A világ legidősebb, fogságban tartott gorillája pusztult el 55 évesen a hét végén a dallasi állatkertben. A Jenny nevű nősténymajmot orvosok altatták el örökre, miután operálhatatlan tumor fejlődött a gyomrában. Az állat egy ideje már nem evett, nem ivott, és semmi remény nem volt a megmentésére.

A világ hétszáz állatkertjét, vadasparkját nyilvántartó Fajok Nemzetközi Információs Rendszere (ISIS) megerősítette a héten, hogy adatbázisában Jenny volt a legidősebb gorilla. A dallasi állatkertben májusban fagyasztott gyümölcsökből álló ételkölteményekkel ünnepelték Jenny "matuzsálemi" életkorát.

A vadon élő gorillák 30-35 évet érnek meg, de fogságban, állatorvosi törődés mellett és természetes ellenségek hiányában jóval hosszabb életűek is lehetnek. Az észak-amerikai állatkertek mintegy 360 gorillája közül mindazonáltal csak 4 töltötte be 50. életévét tavaszig. Jenny halálával a columbusi állatkertben élő Colo, egy 51 éves nőstény lett legidősebb fogságban élő gorilla. Colo egyben az első gorilla, amely fogságban született. A szabadnak született Jenny 1957-ben került a dallasi állatkertbe, 1965-ben egy lánybébinak adott életet, azóta nem esett többé teherbe.

A dallasi állatkertben egyébként épp a múlt hónapban pusztult el Hercules, egy 43 éves hím, amelyet súlyos gerincbetegség támadott meg. 2004-ben Dallasban a rendőrök lőttek agyon egy 13 éves gorillát, amely a kerítésen átugorva megharapott három látogatót és magával ragadott egy kisbabát.(mti)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!