Valér
-2 °C
0 °C

Hasonlóan viselkednek a madarak és a focidrukkerek

2008.09.08. 11:10
3 hozzászólás

A madarak rivális csoportjai úgy viselkednek egymással, mint két csapat szurkolóinak kemény magjai – állapította meg egy brit tanulmány.

A Bristoli Egyetem kutatócsoportjának a brit tudományos akadémia lapjában, a Proceedings of the Royal Societyben megjelent összegzése szerint a bandák igyekszenek túlkántálni egymást, és gúnyolódnak a másik csapat veszteségén.

Az etológusok egy Afrika számos vidékén elterjedt madárfaj, a piroscsőrű kúszóbankák (Phoeniculus purpureus) csoportjait vizsgálták. A madarak általában 12 egyedből álló csoportokban élnek. A rivális csoportok gyakran érdes hangon rikoltoznak egymásnak, hasonlóan a szembenálló szurkolókhoz. Ezenkívül sokszor tollászkodnak úgy, hogy egymás tollait rendezgetik, különösen akkor, ha egy konfliktust elveszítettek, vagy túl hosszúra nyúlt egy csatározás.

"Csakúgy, mint a B-közép tagjai, együttéreznek társaikkal, ha a csapatuk elveszít egy meccset. A madarak támogatják egymást a riválisok elleni versengés során" - magyarázta Andy Radford, a kutatás vezetője.

Radford és munkatársai szerint a közös tollászkodások száma nő a konfliktusok által megtépázott csoportokban. A hierarchiában magasabban álló egyedek ilyenkor hízelgik vissza a többieket a csatába és bátorítják őket a későbbi összecsapás előtt.

"A tollászkodás csökkenti a stressz szintjét és erősíti a csoportban az összetartozás érzését, ami rendkívül fontos a vesztett összecsapások után" - tette hozzá Radford. A szakemberek összefüggést sejtenek a belső konfliktusok száma és a csoport tagjai közötti együttműködés mértéke között, de egyelőre a tapasztalatok nem igazolták még e feltevést. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!