Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Munkahatékonyság-növelő terv nyert az idei Novatechen

2008.09.15. 11:55
0 hozzászólás

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), az INTEL Co. kezdeményezésére és támogatásával, Magyarországon harmadik alkalommal hirdette meg a NOVATech.Com 3.0 Innovációs Technológiai Üzleti Terv Versenyt, az USA-beli “Intel Berkeley Technology Entrepreneurship Challenge" program részeként. A hazai versenyt a tudománypolitikáért és kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter is támogatta. A verseny célja a fiatalok és csapattársaik üzleti, innovációs tevékenységének elősegítése; átütő, újszerű technológiák elterjesztése.

A 3-4 fős csapatok legalább egyik tagjának egyetemistának vagy PhD-hallgatónak kellett lennie. A hazai zsűribe az innovációban és a vállalkozásokban jártas, ill. azokban aktívan tevékenykedő üzletembereket, tőkebefektetőket hívták meg. A magyarországi versenyre beérkezett 11 pályamű közül a zsűri Bencsik Péter, Mészáros Bence, Treszl András és Vásárhelyi Barna „Softstepper” című pályaművét ítélte legjobbnak. A Softstepper küldetése, hogy javítsa a munkahelyi hatékonyságot azáltal, hogy segíti az irodai dolgozókat egy egészségesebb életmód kialakításában és csökkenti a betegségek miatti hiányzásokat. Ezt a problémát egy személyes fizikaiaktivitás-megfigyelő berendezés, a felhasználók számítógépe és néhány egészségi állapotot megfigyelő berendezés innovatív integrációjának révén oldja meg, egy szabadalmaztatott visszajelzési mechanizmus és motivációs rendszer segítségével.

A második díjat Kaposi Ambrus, Treszl András, Vásárhelyi Barna és Veress Gábor kapta. CytoSoft nevű projektjük célja egy új vállalkozás alapítása, mely új módszereket fejleszt ki és juttat piacra a FACS (flow cytometry) technológiával készült kinetikus mérések analízisére. Ez az újfajta megközelítés kielégíti a kutatók és laboratóriumi dolgozók igényeit világszerte, mikor összehasonlítaniuk és elemezniük kell a kinetikus FACS módszerek eredményeit. A kutatók számára hasznos, mivel a kísérletek számának csökkenéséhez vezet, így a végső laboratóriumi költségeket is csökkenti.

A díjátadóra 2008. szeptember 13-án került sor a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 7. Országos Konferenciáján, Nádasdladányban. A regionális döntő két győztese a világdöntőbe jut, és ősszel Kaliforniában mérheti össze tudását a világ más részeiről érkező versenytársakkal.

(MTI/OS)