Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Munkahatékonyság-növelő terv nyert az idei Novatechen

2008.09.15. 11:55
0 hozzászólás

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), az INTEL Co. kezdeményezésére és támogatásával, Magyarországon harmadik alkalommal hirdette meg a NOVATech.Com 3.0 Innovációs Technológiai Üzleti Terv Versenyt, az USA-beli “Intel Berkeley Technology Entrepreneurship Challenge" program részeként. A hazai versenyt a tudománypolitikáért és kutatás-fejlesztésért felelős tárca nélküli miniszter is támogatta. A verseny célja a fiatalok és csapattársaik üzleti, innovációs tevékenységének elősegítése; átütő, újszerű technológiák elterjesztése.

A 3-4 fős csapatok legalább egyik tagjának egyetemistának vagy PhD-hallgatónak kellett lennie. A hazai zsűribe az innovációban és a vállalkozásokban jártas, ill. azokban aktívan tevékenykedő üzletembereket, tőkebefektetőket hívták meg. A magyarországi versenyre beérkezett 11 pályamű közül a zsűri Bencsik Péter, Mészáros Bence, Treszl András és Vásárhelyi Barna „Softstepper” című pályaművét ítélte legjobbnak. A Softstepper küldetése, hogy javítsa a munkahelyi hatékonyságot azáltal, hogy segíti az irodai dolgozókat egy egészségesebb életmód kialakításában és csökkenti a betegségek miatti hiányzásokat. Ezt a problémát egy személyes fizikaiaktivitás-megfigyelő berendezés, a felhasználók számítógépe és néhány egészségi állapotot megfigyelő berendezés innovatív integrációjának révén oldja meg, egy szabadalmaztatott visszajelzési mechanizmus és motivációs rendszer segítségével.

A második díjat Kaposi Ambrus, Treszl András, Vásárhelyi Barna és Veress Gábor kapta. CytoSoft nevű projektjük célja egy új vállalkozás alapítása, mely új módszereket fejleszt ki és juttat piacra a FACS (flow cytometry) technológiával készült kinetikus mérések analízisére. Ez az újfajta megközelítés kielégíti a kutatók és laboratóriumi dolgozók igényeit világszerte, mikor összehasonlítaniuk és elemezniük kell a kinetikus FACS módszerek eredményeit. A kutatók számára hasznos, mivel a kísérletek számának csökkenéséhez vezet, így a végső laboratóriumi költségeket is csökkenti.

A díjátadóra 2008. szeptember 13-án került sor a Magyar Fiatal Tudósok Társaságának 7. Országos Konferenciáján, Nádasdladányban. A regionális döntő két győztese a világdöntőbe jut, és ősszel Kaliforniában mérheti össze tudását a világ más részeiről érkező versenytársakkal.

(MTI/OS)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!