Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

DNS-teszttel a kutyagumi ellen

2008.09.16. 18:06
3 hozzászólás

Egy izraeli önkormányzat illetékesei a tudomány eszközeivel vették fel a harcot az utcákat elborító kutyaürülék ellen: a kutyák DNS-adatbázisának felállításába fogtak. Tel-Aviv egyik külvárosa, Petah Tikva a héten indította el a féléves kísérleti programot, amelynek során a gazdáknak el kell vinniük ebeiket valamelyik illetékes állatorvoshoz, ahol DNS-mintát vesznek az állatok nyálából. Az imígyen felépülő adatbázisból aztán könnyű lesz azonosítani a notórius kutyagumi-hátrahagyókat, akik komoly bírságra számíthatnak.

Az ürüléknek kihelyezett zacskókat használók viszont jutalomban részesülnek: kutyaeledel-jegyet és játékokat kaphatnak. "Az a célom, hogy érintetté váljanak a helyiek, és megértsék, hogy együtt tisztává tehetjük környezetünket" - magyarázta Tika Bar-On, a város vezető állatorvosa, akinek a fejéből az adatbázis ötlete kipattant.

A DNS-adatgyűjtemény ezen felül segítheti az állatorvosok munkáját a genetikai betegségek felismerésében, a fajtatisztaság megállapításában, kiszűrhetővé válnak a kóbor állatok, és kiváltja az azonosító csip beültetését is. "A határ a csillagos ég" - fogalmazott lelkesen a bázis hasznáról a doktornő, aki szerint a lakosok pozitívan álltak a kezdeményezéshez, és siker esetén a módszer meg is honosodhat a városban. (mti)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!