Árpád
-2 °C
4 °C

Nem dőlt meg az északi sarki jégsapkaolvadás-rekord

2008.09.17. 13:43
7 hozzászólás

A jóslatokkal ellentétben idén nyáron nem döntött rekordot az északi jégsapka olvadása. Az Egyesült Államok Országos Hó és Jég Adatközpontja (NSIDC) szerint szeptember 12-én, az olvadás tetőzésekor 4,5 millió négyzetkilométert fedett jég az Északi-sarkon. Így nem dőlt meg a tavaly mért olvadási csúcs, amikor 4,1 millió négyzetkilométerre zsugorodott a jégsapka. Tavaly észlelték a legnagyobb olvadást azóta, hogy harminc évvel ezelőtt megkezdték az északi-sarki jégmező műholdas megfigyelését. Az NSIDC szerint nem szabad, hogy az idei eredmény az erős negatív folyamatban bekövetkezett javulás reményébe ringasson bárkit is, mert továbbra is a nyári jégsapka mentes Északi-sark felé tartunk.

Míg korábbi számítógépes modellek 2040-re tették a teljes olvadást, ma már egyes klíma-előrejelzések öt-tíz éven belül ígérnek nyaranta nyílt vizet az Északi-sarkon. A jégsapkának nagy szerepe van a világ időjárásának alakulásában, többek között mérsékli a meleget. A 2008-as javulást főként a La Nina időjárási jelenség globálisan hidegebb klímát előidéző hatásának tulajdonította a NSIDC-jelentés. A BBC hírszolgálat által idézett egyes tudósok pedig úgy értékelték: lehet, hogy idén nagyobb területen maradt meg az északi-sarki jégsapka, viszont mégis megdőlhetett egy negatív rekord, mert a jégréteg vékonyabb volt, hiszen csupán egyetlen tél hidege fagyasztotta. (forrás: MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?