Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Ókori településeket tártak fel Törökországban

2008.09.19. 15:52
1 hozzászólás

A kelet-törökországi Malatyában egy nemzetközi expedíció hét egymásra rakódott réteget tárt fel, amelyek közül a legkorábbi a kalkolitikumból, az úgynevezett kőrézkorból származik, a legrégebbi pedig a római korból. Így felszínre kerültek Aslantepe maradványai is. A várost Kr. e. 5000 körül alapították és Kr. e. 712-ig marad fenn, amikor az asszírok lerohanták a települést, amely hosszú időre elnéptelenedett. Később, Kr. u. 500 és 600 között római falu volt itt, majd bizánci nekropolisznak adott helyet.

Aslantepében épült fel a világ első palotája Kr.e. 3350-ben, ebből raktárakat, folyosókat, az udvart, valamint egy szentélyt tártak fel. Az épület falait csodálatos festmények díszítik, a tervek szerint a helyszínen szabadtéri múzeumot hoznak létre, amely Malatya idegenforgalmi nevezetességévé válhat. A régészek megtalálták a városfalakat, amelyek Kr.e. 2900-2800 körül védték a települést az ellenségtől.

Előkerültek hettitakori építmények is, így az oroszlános kapu, amelynek a bejáratát az állatok királyának szobra őrzi. A kapu mögött pedig egy nagy épületet fedezték fel, amelynek korát 5-6 ezer évesre becsülik. Marcella Frangipane szerint a régészek a továbbiakban szeretnék megtalálna és feltárni Aslantepe két kora bronzkori rétegét is. (mti)