Szilvia
5 °C
16 °C

Ókori településeket tártak fel Törökországban

2008.09.19. 15:52
1 hozzászólás

A kelet-törökországi Malatyában egy nemzetközi expedíció hét egymásra rakódott réteget tárt fel, amelyek közül a legkorábbi a kalkolitikumból, az úgynevezett kőrézkorból származik, a legrégebbi pedig a római korból. Így felszínre kerültek Aslantepe maradványai is. A várost Kr. e. 5000 körül alapították és Kr. e. 712-ig marad fenn, amikor az asszírok lerohanták a települést, amely hosszú időre elnéptelenedett. Később, Kr. u. 500 és 600 között római falu volt itt, majd bizánci nekropolisznak adott helyet.

Aslantepében épült fel a világ első palotája Kr.e. 3350-ben, ebből raktárakat, folyosókat, az udvart, valamint egy szentélyt tártak fel. Az épület falait csodálatos festmények díszítik, a tervek szerint a helyszínen szabadtéri múzeumot hoznak létre, amely Malatya idegenforgalmi nevezetességévé válhat. A régészek megtalálták a városfalakat, amelyek Kr.e. 2900-2800 körül védték a települést az ellenségtől.

Előkerültek hettitakori építmények is, így az oroszlános kapu, amelynek a bejáratát az állatok királyának szobra őrzi. A kapu mögött pedig egy nagy épületet fedezték fel, amelynek korát 5-6 ezer évesre becsülik. Marcella Frangipane szerint a régészek a továbbiakban szeretnék megtalálna és feltárni Aslantepe két kora bronzkori rétegét is. (mti)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?