Szilárda
-4 °C
2 °C

A test fájdalma az orrmelléküregekből is eredhet

2008.09.23. 14:22
0 hozzászólás

Legalább részben a krónikus orrmelléküreg-gyulladás (szinuszitisz) okolható az idős emberek testszerte jelentkező fájdalmaiért - közölték amerikai kutatók a Fej- és Nyaksebészeti Alapítvány Chicagóban zajló konferenciáján. A kutatás azt is igazolta, hogy az orrmelléküregek endoszkópos kitisztítása jelentősen enyhítheti a testi fájdalmakat.

Alexander C. Chester, a Georgetown-i Egyetem orvosi központjának munkatársa és kutatócsoportja tíz, összesen 909 embert érintő tanulmány adatait elemezte. "Úgy találtuk, hogy a napi gyakorisággal, testszerte jelentkező fájdalom az átlagnépességhez képest sokkal gyakoribb azoknál, akiknek orrmelléküreg-gyulladása van" - mondta Chester. Fájdalmaik hasonlatosak az artritiszes és a depressziós páciensekéhez.

A legtöbb elemzett tanulmányban találtak adatokat arra vonatkozóan, hogy az orrmelléküregek műtétes kitisztítása után az általános testi fájdalmak csökkentek. A többfelé jelentkező fájdalom miatt időnként egészen más betegséggel (depresszió, artritisz, fibromialgia, vagy krónikus fájdalom) diagnosztizálják és kezelik a pácienseket, ahelyett, hogy a szinuszitisz műtéti gyógymódját választanák - tette hozzá a kutatásvezető. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!