Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Perifériás artériás betegséget okozhat a passzív dohányzás

2008.09.23. 14:53
0 hozzászólás

A passzív dohányzás fontos kockázati tényezője a perifériás artériás betegségeknek, érintheti a lábartériákat és akár amputáláshoz is vezethet - közölték kínai kutatók. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy kapcsolat van a passzív dohányzás és a szívbetegségek, valamint a szélütés között.

A Circulation című szakfolyóiratban kedden megjelent dolgozatban a pekingi Jao Ho (Yao He) és kutatócsoportja passzív dohányzásnak kitett nők perifériás keringési betegségeit is vizsgálta. Kínában a dohányzás sokkal elterjedtebb a férfiak körében, mint a nőknél, utóbbiak általában kényszerűen válnak passzív dohányossá.

A tanulmányban 1209, hatvan év fölötti nőt vizsgáltak, akik maguk sohasem dohányoztak. Közülük 477 volt passzív dohányzásnak kitéve az elmúlt évtizedben legalább két évig otthonában vagy a munkahelyén. A kutatók úgy találták, hogy a passzív dohányzás 67 százalékkal növelte a perifériás artériás megbetegedések, 69 százalékkal a szívproblémák és 56 százalékkal a szélütés kockázatát.

Ahogy a passzív dohányzás mértéke és időtartama emelkedett, úgy nőtt a felsorolt problémák kockázata is - állapította meg Jao Ho. A kutatók rámutatnak arra, hogy tanulmányuk újabb bizonyítékot szolgáltat a passzív dohányzás ártalmasságára, ezért közegészségügyi intézkedéseket sürgetnek az egészségi kockázat csökkentésére. (MTI)