Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Perifériás artériás betegséget okozhat a passzív dohányzás

2008.09.23. 14:53
0 hozzászólás

A passzív dohányzás fontos kockázati tényezője a perifériás artériás betegségeknek, érintheti a lábartériákat és akár amputáláshoz is vezethet - közölték kínai kutatók. Korábbi tanulmányok már kimutatták, hogy kapcsolat van a passzív dohányzás és a szívbetegségek, valamint a szélütés között.

A Circulation című szakfolyóiratban kedden megjelent dolgozatban a pekingi Jao Ho (Yao He) és kutatócsoportja passzív dohányzásnak kitett nők perifériás keringési betegségeit is vizsgálta. Kínában a dohányzás sokkal elterjedtebb a férfiak körében, mint a nőknél, utóbbiak általában kényszerűen válnak passzív dohányossá.

A tanulmányban 1209, hatvan év fölötti nőt vizsgáltak, akik maguk sohasem dohányoztak. Közülük 477 volt passzív dohányzásnak kitéve az elmúlt évtizedben legalább két évig otthonában vagy a munkahelyén. A kutatók úgy találták, hogy a passzív dohányzás 67 százalékkal növelte a perifériás artériás megbetegedések, 69 százalékkal a szívproblémák és 56 százalékkal a szélütés kockázatát.

Ahogy a passzív dohányzás mértéke és időtartama emelkedett, úgy nőtt a felsorolt problémák kockázata is - állapította meg Jao Ho. A kutatók rámutatnak arra, hogy tanulmányuk újabb bizonyítékot szolgáltat a passzív dohányzás ártalmasságára, ezért közegészségügyi intézkedéseket sürgetnek az egészségi kockázat csökkentésére. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?