Viola
-5 °C
-2 °C

Túlsúlyos gyereknek gyakrabban fájhat a feje

2008.09.23. 13:51
0 hozzászólás

A túlsúlyos gyerekeknek és kamaszoknak nagyobb a kockázata arra, hogy krónikus fejfájással kell élniük - állapították meg amerikai kutatók. A tanulmányban 913 gyereket és tizenévest vizsgáltak, akiknek fejfájásos panaszaik voltak.

A Headache című orvosi szakfolyóirat online változatában megjelent dolgozat szerint a gyerekek testtömegindexének növekedésével (ez a testtömegből és a magasságból számított viszonyszám) nőtt a fejfájásuk gyakorisága is. A felnőttkori elhízás és a krónikus fejfájás közti kapcsolatot már korábbi tanulmányok igazolták, ám Andrew D. Hershey és kutatócsoportja elsőként figyelte meg gyerekeknél is az összefüggést.

A vizsgálatban résztvevők először az Egyesült Államok hét gyerekkorifejfájás-ambulanciájának valamelyikén jelentkeztek problémájukkal. A kiválasztott 913 gyerek között volt olyan csoport, melynek egészségi állapotát hat hónapig követték a kutatók.

A teljes vizsgálati csoport 17,5 százaléka volt elhízott, további 33 százaléka pedig a túlsúlyosság határán. A nyomon követett kisebb csoportban azoknál, akiknek sikerült valamennyit lefogyniuk, ritkábban jelentkezett a fejfájás. Az elhízás és a fejfájások közti kapcsolat okát egyelőre nem ismerik a szakemberek. Hershey szerint eredményük felhívhatja az orvosok figyelmét arra, hogy amennyiben krónikus fejfájással élő gyereket kezelnek, érdemes a testsúlyukra is odafigyelni. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!