Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Újabb krátert keres a Marson az Opportunity

2008.09.23. 15:19
0 hozzászólás

 

Újabb krátert támad meg a Marson barangoló, golfautó méretű Opportunity amerikai önjáró robot, amely nemrégiben már meghódított egy másikat - jelentette be hétfőn az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA. Az Opportunityt irányító szakemberek emlékeztettek arra, hogy a robot korábban már bemászott a Victoria nevű, közel egy kilométer étmérőjű kráterba, majd sikerült onnan kikecmeregnie. Most újabb úticéljaként az Endeavour krátert jelölték ki számára. Ez a felszíni alakzat azonban jóval termetesebb, mint a Victoria: 22 kilométer átmérőjű. Ahhoz azonban, hogy az Opportunity eljusson kiszemelt célpontjához, 11 kilométert kellene megtennie, vagyis kétszer annyit, mint amennyit eddig bejárt a Marson. A robot csigalassúsággal tud előrehaladni, és beleszámítva azt is, hogy időnként megáll egy-egy tudományos szempontból érdekes marsi kőnél vagy sziklánál, vélhetően mintegy két évig fog tartani az Endeavour kráterhoz vezető útja.
 
Az Opportunity 2004 januárjában szállt le a vörös bolygó egyenlítői vidékére, három héttel azután, hogy ikertestvére, a Spirit ugyancsak épségben elérte a Mars felszínét. Mindkét robot működésének az idejére mindössze háromhónapos garanciát vállaltak a gyártók, de a két robot azóta is, immár ötödik éve a Mars homokos-köves talaján barangol, és látja el a kutatókat vizsgálódásukhoz szükséges alapanyaggal. A robotok hatkerék-meghajtásúak. A Spirit egyik kereke ugyan már működésképtelenné vált, de ha nehézkesen is, bicegve még mindig tud mozogni hátramenetben. Az Opportunity viszont a jelek szerint kész az újabb kiadós marsi túra megtételére.