Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

A következő amerikai űrturista apja űrhajós volt

2008.09.24. 07:36
4 hozzászólás

A Nemzetközi Űrállomásra októberben utazó Richard Garriott texasi számítógépjáték-fejlesztő apja nyomdokaiba lép. Owen Garriott ugyanis a hetvenes-nyolcvanas években hivatásos asztronautaként kétszer is repült a világűrben. Így a világ hatodik fizetős űrturistája az első amerikai űrhajósgyermek lesz a világűrben.

Az idősebb Garriott előbb 1973-ban a Skylab amerikai űrállomáson két hónapon át dolgozott, majd tíz évvel később a Columbia űrrepülőgép fedélzetén utazott.

A 47 éves dúsgazdag ifjabb Garriott október 12-én indul egy Szojuz űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra. A kirándulásért 30 millió dollárt fizet ki.

Az utazás érdekessége továbbá az, hogy Garriott visszatérő társainak egyike, a Nemzetközi Űrállomáson április óta tartózkodó Szergej Volkov ugyancsak űrgyerek, hiszen az ő édesapja, Alekszandr Volkov a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején a szovjet, illetve az orosz kozmonauták csapatát erősítette, és eljutott a Mir orosz űrállomásra is.

Garriott két leendő útitársával, az orosz Jurij Loncsakovval és az amerikai Michael Finckevel kedden a Moszkva melletti Csillagvárosban tartott sajtóértekezletén azt fejtegette: az űrturizmus igenis nagy jövedelmet hozó. virágzó üzletággá növi ki magát. (MTI)