Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

A következő amerikai űrturista apja űrhajós volt

2008.09.24. 07:36
4 hozzászólás

A Nemzetközi Űrállomásra októberben utazó Richard Garriott texasi számítógépjáték-fejlesztő apja nyomdokaiba lép. Owen Garriott ugyanis a hetvenes-nyolcvanas években hivatásos asztronautaként kétszer is repült a világűrben. Így a világ hatodik fizetős űrturistája az első amerikai űrhajósgyermek lesz a világűrben.

Az idősebb Garriott előbb 1973-ban a Skylab amerikai űrállomáson két hónapon át dolgozott, majd tíz évvel később a Columbia űrrepülőgép fedélzetén utazott.

A 47 éves dúsgazdag ifjabb Garriott október 12-én indul egy Szojuz űrhajóval a Nemzetközi Űrállomásra. A kirándulásért 30 millió dollárt fizet ki.

Az utazás érdekessége továbbá az, hogy Garriott visszatérő társainak egyike, a Nemzetközi Űrállomáson április óta tartózkodó Szergej Volkov ugyancsak űrgyerek, hiszen az ő édesapja, Alekszandr Volkov a nyolcvanas évek végén és a kilencvenes évek elején a szovjet, illetve az orosz kozmonauták csapatát erősítette, és eljutott a Mir orosz űrállomásra is.

Garriott két leendő útitársával, az orosz Jurij Loncsakovval és az amerikai Michael Finckevel kedden a Moszkva melletti Csillagvárosban tartott sajtóértekezletén azt fejtegette: az űrturizmus igenis nagy jövedelmet hozó. virágzó üzletággá növi ki magát. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?