Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Naftalint találtak a világűrben

2008.09.24. 13:28
44 hozzászólás

Bonyolult szénhidrogénre, naftalinra bukkantak spanyol csillagászok egy 700 fényévnyire fekvő csillagkép csillagközi porában. A Kanári-szigeteki Asztrofizikai Intézet kutatói a Perszeusz galaxishalmaz csillagai között bukkantak a két benzolgyűrűből (C10H8) álló, a háztartásokban korábban főként molyirtásra használt anyag molekuláira.

A szakemberek szerint ez arra enged következtetni, hogy az intergalaktikus térben sokkal gyakrabban fordulhatnak elő az élet keletkezésében nélkülözhetetlen, a naftalinhoz hasonlóan bonyolult szénhidrogének, mint azt korábban gondolták. "A célunk, hogy felfedezzük: vannak-e jelen más összetett szénhidrogének is a térségben, elsősorban, hogy vannak-e ott aminosavak" - olvasható a tanulmányban, amelyet az Astrophysical Journal Letters című folyóiratban publikálták. Ha ugyanis a naftalint a Perszeuszban szintén fellelhető víz és ammónia jelenlétében erős ultraibolya-sugárzás éri, a reakció eredményeként számos aminosav és naftokinon-származék (a zsírban oldódó vitaminok előanyagai) keletkezik. (MTI)