Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Elmaradt a rakétaember repülése

2008.09.25. 20:54
7 hozzászólás

A rossz időjárás miatt elnapolták Yves Rossy látványos mutatványát, a svájci pilóta holnap újra megpróbál átrepülni a La Manche-csatorna fölött. Repülésével Louis Bleriot francia pilótának állít emléket, aki 99 évvel ezelőtt elsőként jutott át repülőgépével a La Manche-csatornán

Yves Rossy repülő szerkezete sem szokványos, a testéhez erősített szénszálas szárnyból és az arra ültetett kerozinnal működő sugárhajtóművekből áll. A szárnyban tárolt üzemanyaggal együtt a teljes súly 55 kilogramm. Rossy tűzálló ruházattal védi meg magát a forróságtól, de bízik a szél és a magasság hűtőhatásában is.

A merész pilóta májusban már kipróbálta a házi készítésű, lökhajtásos motorral felszerelt szerkentyűt: nyolcasokat írt le az Alpokban a Rhone-folyó völgye fölött. A repülés végén ejtőernyővel landolt. Holnap - ha ezúttal jobb lesz az időjárás - repülőgépből ugrik majd ki 2500 méter magasból, majd begyújtja a sugárhajtóművet, és a számítások szerint 12 perc alatt teszi meg a 35 kilométeres távolságot a francia Calais-tól az angol Doverbe.