Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

Elmaradt a rakétaember repülése

2008.09.25. 20:54
7 hozzászólás

A rossz időjárás miatt elnapolták Yves Rossy látványos mutatványát, a svájci pilóta holnap újra megpróbál átrepülni a La Manche-csatorna fölött. Repülésével Louis Bleriot francia pilótának állít emléket, aki 99 évvel ezelőtt elsőként jutott át repülőgépével a La Manche-csatornán

Yves Rossy repülő szerkezete sem szokványos, a testéhez erősített szénszálas szárnyból és az arra ültetett kerozinnal működő sugárhajtóművekből áll. A szárnyban tárolt üzemanyaggal együtt a teljes súly 55 kilogramm. Rossy tűzálló ruházattal védi meg magát a forróságtól, de bízik a szél és a magasság hűtőhatásában is.

A merész pilóta májusban már kipróbálta a házi készítésű, lökhajtásos motorral felszerelt szerkentyűt: nyolcasokat írt le az Alpokban a Rhone-folyó völgye fölött. A repülés végén ejtőernyővel landolt. Holnap - ha ezúttal jobb lesz az időjárás - repülőgépből ugrik majd ki 2500 méter magasból, majd begyújtja a sugárhajtóművet, és a számítások szerint 12 perc alatt teszi meg a 35 kilométeres távolságot a francia Calais-tól az angol Doverbe.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?