Árpád
-2 °C
3 °C

Megkövesedett őserdő Csita mellett

2008.09.25. 13:37
2 hozzászólás

Megkövesedett trópusi őserdő maradványaira talált a Moszkvától mintegy 6200 kilométerre keletre lévő Csita körüli sztyeppén egy véletlenül arra utazó férfi.

Jurij Kazikin végrehajtó vidéki kiküldetésbe tartott éppen, amikor az út mellett hatalmas fatörzseket látott, de kőből. Nyilvánvaló, hogy fatörzsek, itt-ott még a kéreg is megvan, látszanak az évgyűrűk is. Kazikin a környéken kérdezősködve megtudta: tavaly nyáron egész erdőre való megkövesedett fát ástak ki, és lerakták a törzseket az út mentén. A férfi megkereste a közeli természetvédelmi terület vezetőjét, s immár vele együtt elvittek egy méteres darabot a csitai geológiai múzeumba. Ott ekkora darabokat még nem láttak, de kisebb megkövült fadarabokat találtak már az Ingodi, a Csityinka és más folyók környékén.

A múzeum munkatársai azt vizsgálják, milyen fa lehetett a kődarab, amikor még élt, de a korábban fellelt kisebb darabok között már találtak a mai pálmafák ősétől származót: levelei az itt élő dinoszauruszok táplálékául szolgáltak. A jelek szerint a Bajkálon túli területen valamikor trópusi őserdők voltak, amelyeket valamilyen katasztrófa során víz, vagy agyag légmenetesen betakart. Ezért a fák nem tudtak elrohadni, hanem az ásványi sók kiszorították belőlük a szerves vegyületeket, s megkövültek, megőrizve formájukat, helyenként kérgüket, de néha még leveleiket is.

A Földön kevés megkövesedett erdő ismert. A leghíresebb az Egyesült Államokban, Arizona és Új-Mexikó államok határán lévő Petrified Forest - Megkövesedett erdő - Nemzeti Park, amelyet természetesen a világon egyedülállóként hirdetnek. A különböző földtörténeti korszakokból azonban van hasonló például Görögországban - Leszbosz szigetén -, Argentínában (Patagóniában), Egyiptomban, Namíbiában és Szudánban.

A legősibb - mintegy 570-250 millió éves - megkövült fák az ukrajnai Alekszejevo-Druzskovka járásban láthatók. A megkövesedett erdők mindenhol szigorú védelem alatt állnak és turisták tömegeit vonzzák. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?