Valér
-2 °C
0 °C

Sportolóagyak az agyrázkódás tanulmányozására

2008.09.25. 12:36
1 hozzászólás

Tizenhat amerikai sportember ajánlotta fel agyát egy olyan vizsgálat céljára, amely az agyrázkódás hosszú távú egészségkárosító hatásait kutatja. "Szeretnénk, ha az emberek komolyan vennék az agyrázkódást. Vagyis jöjjenek le a pályáról, ha bekövetkezik, és keressük meg a módját, amivel megvédhetjük őket" - magyarázta szerdán Chris Nowinski volt pankrátor, a Harvard amerikaifutball-csapatának egykori játékosa, akinek intézete a bostoni orvostudományi egyetemmel karöltve vágott bele a kutatásba.

A Nowinski által alapított Sports Legacy Institute regisztrálja a programba jelentkező sportolók neveit. A tizenhat jelentkező sportoló, akik közül hatan voltak egykor az észak-amerikai profi amerikaifutball-liga (NFL) játékosai, abba egyeztek bele, hogy agyukat a haláluk után a kutatóprogram vizsgálhassa. Az adományozók egyike, a 35 esztendős Ted Johnson volt futballsztár 2002-05-ig többször agyrázkódást szenvedett. Ideggyógyászai szerint ez okozza állandósult emlékezetzavarát és depresszióját. "Nem vagyok bosszúszomjas. Nem próbálom a sírból kikelve elkapni a ligát. De minden orvos szégyellheti magát, aki nem hozza kapcsolatba az agyrázkódást a tartós egészségkárosodással" - mondta a New England Patriots egykori játékosa a The New York Timesnak adott nyilatkozatában.

Nowinski szerint az utóbbi három évben nagy előrelépés történt a téma kezelésében: míg korábban az edzők hallani sem akartak arról, hogy a sportolókat felvilágosítsák az agyrázkódás hatásairól, mert attól tartottak, hogy ez elijeszti a tanítványokat, manapság a New Hampshire-i gyermek futballcsapatok vezető edzői mind kapnak ilyen irányú oktatást. Mivel megértették az agyrázkódás veszélyeit, segíteni tudnak a gyerekeknek. Az NFL saját tanulmányt készíttet az agyrázkódás hatásáról, szóvivőjük 2010-re ígérte az eredmények publikálását. (MTI)

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!