Szilvia
5 °C
16 °C

Rohamtempóban tárnak fel egy portugál hajóroncsot

2008.09.29. 12:23
1 hozzászólás

Versenyt futnak az idővel a régészek, hogy megmentsenek vagyont érő kincseket egy 16. századi portugál hajó roncsából. A hajót idén áprilisban találtak meg a namíbiai Oranjemund város partjainál egy gyémántbánya munkásai. Az Atlanti-óceán aljából előbukkanó roncsot masszív homokfallal zárták el a tengertől, hogy egy nemzetközi régészcsapat és a Namdeb állami gyémántbányász társaság emberei átkutathassák azt a kincsekért. Ez azonban a becslések szerint legfeljebb október 10-ig tartható, akkor a természet erői visszaveszik azt, amit öt évszázadon át őriztek.

Francisco Alves portugál tengeri régész szerint abból a korból még egyetlen olyan portugál hajó sem maradt fenn ennyire épségben a portugál vizektől távol, mint a most felfedezett. Lelőhelye Namíbia híres Csontváz-partja volt, ahol az évszázadok során hajók százai szenvedtek hajótörést a kegyetlen sziklákon. Rakománya lenyűgöző: több mint 2300 darab - 21 kilogrammnyi arany, másfél kilogramm ezüst - pénzérmét találtak benne, a lelet értéke meghaladja a 100 millió dollárt (nagyjából 17 milliárd forint). Az aranypénzek 70 százaléka spanyol, a többi portugál. Ez utóbbiak közül a feliratokból kiderült, hogy egyes darabokat 1525-ben verték. Ez cáfolja azokat a kezdeti elképzeléseket, melyek szerint a hajó a nagy portugál felfedezőé, az Afrika déli csücskét, a Jóreménység-fokot európaiként 1488-ban először megkerülő Bartolomeo Diazé volt. Diaz ugyanis 1500 májusában szenvedett végzetes hajótörést. A pénzek mellett hat bronzágyút, több tonna rezet és ónt, 50 hatalmas elefántagyarat, fegyvereket találtak a roncsban.

Namíbia kulturális minisztériuma és a Namdeb osztozik a kincsmentés óriási költségén, amely napi 12500 dollárra (2,1 millió forint) rúg. A kutatóknak meggyőződése, hogy még további kincseket is rejt a roncs, de ennek felderítésére alig két hetük maradt. A nemzetközi tengerjogi törvények szerint a roncs és a benne lévő kincsek azt az országot illetik, ahol megtalálták. Az arany és ezüst pénzérméket már Windhoekban, Namíbia fővárosában a nemzeti bank széfjeiben őrzik. A namíbiai kormány azt tervezi, hogy kiállítja a ritka leleteket, és a későbbiek folyamán külön múzeumot is hoznak létre számukra Oranjemundban.

(MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?