Olivér
4 °C
8 °C

Megfejtették a penicillint előállító gomba DNS-ét

2008.09.30. 13:55
5 hozzászólás

Holland kutatók befejezték a penicillint előállító Penicillium chrysogenum nevű gomba teljes genetikai anyagának meghatározását. A DNS-szekvencia közzétételét a hollandiai székhelyű, DSM elnevezésű, élettudományokkal és anyagtudományokkal foglalkozó biotechnológiai vállalat jelentette be. Az áttörést jelentő tudományos eredmény a Nature Biotechnology októberi számában jelenik meg. A biotechnológiai cég által kezdeményezett nagyszabású programban hét nemzetközi kutatócsoport vett részt. A penicillin a 20. század legfontosabb gyógyszere. A kutatók remélik, hogy az antibiotikus hatású anyagot termelő gomba genetikai állományának feltérképezése közelebb visz a közben kifejlődött antibiotikum-rezisztencia legyőzéséhez, újfajta szerek előállításához. Az új tudományos eredmény éppen 80 évvel azután született, hogy Sir Alexander Fleming felfedezte a penicillint.

A Penicillium chrysogenum gombát ma is használja a gyógyszeripar olyan antibiotikumok előállítása során, mint az amoxicillin, ampicillin, cefalexin és a cefadroxil. A gomba által termelt anyag baktériumölő hatását 1928-ban fedezte fel Fleming, miután a gombaspórák véletlenül beszennyezték egy petricsésze tartalmát. Későbbi kutatások igazolták, hogy használata nem ártalmas az emberre. Évente világszerte egymilliárd ember kap penicillint ma is, ám egyre nagyobb gondot okoznak az időközben kialakult rezisztens baktériumok. Roel Bovenberg, a négy évig tartó projekt egyik kutatója elmondta, hogy a DNS-meghatározás során több meglepetés is felbukkant, melyeket a későbbiekben tovább vizsgálnak.

A kutatás kitér arra is, mit kódolnak a gének, ötleteket ad gyógyszergyártási technológiákra, új vegyületek azonosítását és tesztelését teszi lehetővé. A gomba DNS-e 32,2 millió bázispárból áll, összesen 13 653 gén alkotja a genetikai állományt. A gének közül mintegy 6000 funkciója jósolható meg - állítja a biotechnológiai cég közleménye. (forrás: MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?