Natália
1 °C
7 °C

Vaskori lelet Skóciából

2008.09.30. 07:22
7 hozzászólás

Emberi állkapocscsont és állati csontok sokasága került elő a hamvasztógödörből a Skóciához tartozó Külső-Hebridák csoportjához tartozó Baleshare-szigeten.

Három évvel ezelőtt, 2005-ben egy óriási vihar elmosta a part 150 méteres szakaszát, ennek köszönhetően került napvilágra egy kétezeréves település.

A helyszínen azóta a régészek versenyt futnak az idővel, hogy feltérképezzék az egykori települést, és megmentsenek minden menthetőt, míg a tenger el nem nyeli a leleteket. A vaskori falu egy részét tavaly feltárták és dokumentálták, közvetlenül azelőtt, hogy 2007 augusztusában a dagály el nem mosott egy újabb 3 méteres partszakaszt, és vele az ásatások helyszínét - olvasható az Archaeologica című hírportálon.

A település egykori lakói kerek házakban éltek, amelyek belső terét sugárirányú válaszfalak osztották szobákra. A leletek közé tartoznak az egymásra rétegződött tűzhelyek: ezekből legalább négy van egymás felett, ami arról tanúskodik, hogy hosszú időn át volt lakott a ház.

A legfelső "sparhelt" kiváló állapotban maradt fenn. A kövekkel körülrakott tűzhely belsejét agyaggal tapasztották ki, és benne egy kereszt látható.

"Valószínűleg a még nedves agyagba valaki három ujjal rajzolta a keresztet, ám fogalmunk sincs, hogy miért. Még soha nem láttunk semmi hasonlót" - mondta Tom Dawson, a  St. Andrews Egyetem kutatója.

A leletek között emberi és állati csontok, valamint cserépedények, faragott csontokból és kagylókból készített eszközök, díszek szerepelnek. (MTI)

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?