Gellért, Mercédesz
12 °C
16 °C

Vaskori lelet Skóciából

2008.09.30. 07:22
7 hozzászólás

Emberi állkapocscsont és állati csontok sokasága került elő a hamvasztógödörből a Skóciához tartozó Külső-Hebridák csoportjához tartozó Baleshare-szigeten.

Három évvel ezelőtt, 2005-ben egy óriási vihar elmosta a part 150 méteres szakaszát, ennek köszönhetően került napvilágra egy kétezeréves település.

A helyszínen azóta a régészek versenyt futnak az idővel, hogy feltérképezzék az egykori települést, és megmentsenek minden menthetőt, míg a tenger el nem nyeli a leleteket. A vaskori falu egy részét tavaly feltárták és dokumentálták, közvetlenül azelőtt, hogy 2007 augusztusában a dagály el nem mosott egy újabb 3 méteres partszakaszt, és vele az ásatások helyszínét - olvasható az Archaeologica című hírportálon.

A település egykori lakói kerek házakban éltek, amelyek belső terét sugárirányú válaszfalak osztották szobákra. A leletek közé tartoznak az egymásra rétegződött tűzhelyek: ezekből legalább négy van egymás felett, ami arról tanúskodik, hogy hosszú időn át volt lakott a ház.

A legfelső "sparhelt" kiváló állapotban maradt fenn. A kövekkel körülrakott tűzhely belsejét agyaggal tapasztották ki, és benne egy kereszt látható.

"Valószínűleg a még nedves agyagba valaki három ujjal rajzolta a keresztet, ám fogalmunk sincs, hogy miért. Még soha nem láttunk semmi hasonlót" - mondta Tom Dawson, a  St. Andrews Egyetem kutatója.

A leletek között emberi és állati csontok, valamint cserépedények, faragott csontokból és kagylókból készített eszközök, díszek szerepelnek. (MTI)