Kilincsek és távirányítók továbbítják a kórokozókat

2008.10.29. 14:13
2 hozzászólás

A nátha vírusa két nappal odakerülése után is ujjunkra kerülhet mindennapi eszközeinkről. A kilincs, villanykapcsoló és a távirányító a fertőzések melegágya - közölték amerikai kutatók.

Birgit Winther, a Virginiai Egyetem munkatársa számolt be az Amerikai Mikrobiológiai Társaság és a Fertőző Betegségek Társasága közös konferenciáján kísérletükről, melyben a náthát okozó rhinovírusokat kenték rá a lakótér gyakran használt felületeire. Megkérték a tanulmányban résztvevő embereket, hogy használják az összes otthoni eszközt megszokásuk szerint, majd 48 óra elteltével mintát vettek ujjbegyükről. A tesztalanyok több mint felétől származó próbákban még ennyi idő elteltével is kimutatható volt a rhinovírus DNS-e. A kutatók megállapították, hogy a leggyakrabban érintett használati tárgyakon általában túlélnek a kórokozók. Ilyenek a kilincsek, kapcsolók, távirányítók, közös telefonok, de a só- és borsszórók, a hűtőszekrény fogantyúja és a fürdőszobai eszközök is megfelelő felületet jelentenek a vírusok számára.

Winther két évvel ezelőtti tanulmányában azt mutatta meg, hogy a hotelszobák számos felületén a vendég távozása után egy nappal is megtalálható a hátrahagyott kórokozó. (MTI)

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Betét