Miklós
-4 °C
-2 °C
Index - In English In English Eng

Bemutatják Herculaneum kincseit

2008.10.30. 10:56
0 hozzászólás

Aphrodité, Poszeidón, Hermész, valamint Herculaneum alapítójának tekintett Héraklész mellett Augustus és Claudius császárok hatalmas bronz- és márványszobrai, torzók, faunok, mitológiai tárgyú freskók, domborművek, márványra festett képek tárják fel a látogatók előtt Herculaneum mesés kincseit a nápolyi régészeti múzeumban.

A kiállítás bemutatja az ókori város mindennapi életét is, valamint a vulkánkitörés elől menekülő emberek megkövesedett maradványait - írta a Le Figaro című francia napilap.

Minden lelet állapota kiváló. Az első ásatások csak 1738-ban, a Bourbonok uralma kezdődtek el. A vastag, fekete bazaltpáncél a Vezúv kitörésének napjától, 79. augusztus 24-től kezdve sokáig elriasztotta a kutatókat. A Bourbon-éra idején fúrásokkal, keskeny alagutak ásásával próbálták a maradványokat megközelíteni, később már a ma is dívó hagyományos módszerekkel kutattak.

A négyezer lakosú város kisebb volt, mint Pompeji, de valószínűleg gazdagabb is, mint ahogy erről a tengerparti villák és berendezéseik tanúskodnak. A 20 hektáros területnek csupán egynegyedét tárták fel eddig. Jelenleg a Papiruszok Háza áll az érdeklődés középpontjában. A városfalon kívül álló szép palota a nevét a könyvtárban talált 1800 görög kéziratnak köszönheti.

De a palota még nem fedte fel minden titkát. A földszinten nemrég találták meg a nagytermet, a padlózatot viszont még egy méter vastag láva fedi. A régészek úgy gondolják, hogy ebben a rétegben vannak a bútorok, szobrok és valószínűleg a holttestek is. A villát a vulkánkitörés idején éppen festhették, mert a csengettyűkkel díszített sárga fríz félbemaradt, és csak a fehér mészfal látható mellette. Herculaneum igazgatója reméli, hogy a jövő tavasszal már meg lehet nyitni a villát a látogatók előtt, annak ellenére, hogy erősen csökkentett költségvetéssel dolgoznak.

A nápolyi kiállítás 2009. április 13-ig marad nyitva. (MTI)