Leszállt a Holdra az indiai űrszonda egy műszere

2008.11.14. 17:51

A Csandraján-1 indiai űrszonda egyik műszere lezuhant a Holdra; hasonló manőverre még nem volt példa a 45 éve elindított indiai űrprogram során. A zuhanó egység újdelhi idő szerint péntek este fél kilenckor ért talajt, a leszállásra 25 perccel azt követően került sor, hogy a műszer levált a Hold körül 100 kilométeres magasságban keringő szondáról. Az 1400 kilogrammos Csandraján-1 november 8-án állt Hold körüli pályára. Az eltelt hat nap e pálya stabilizálódásához volt szükséges.

A szonda a tervek szerint két éven át kering majd a Hold körül, és műszereivel feltérképezi az égitest teljes felszínét, annak vegyi és ásványi összetételét. Az indiai nemzeti lobogó színeire festett, 34 kilogrammos műszer zuhanás közben videofelvételeket készített a felszínről, és elküldte ezeket a Földre. Vitt magával egy magasságmérőt és egy tömegspektrométert, amellyel a Hold ritka atmoszférájának összetételét vizsgálja, és elemzi a felszíni ásványokat.

India 2011-re tervezi, hogy önjáró robotot juttat el a Holdra, de távlati tervei között az is szerepel, hogy űrhajóst küld a kozmoszba. (MTI)  • Hírek
  • Bankszámla