Botond, Mózes
EUR 384,98 Ft
USD 369,14 Ft
12 °C
29 °C

Robottal műtötték meg egy kislány húgyhólyagját

2008.11.21. 15:40
9 hozzászólás

A világon először végeztek el hólyagnövelő műtétet egy robot segítségével. A DaVinci robotsebész rendszerrel 2008 február 21-én kezelték a tízéves lányt, aki rendellenes apró húgyhólyaggal született, emiatt inkontinenciától szenvedett és sérült a veséje. A hólyagban kevesebb, mint két deciliter vizelet fért el, amiben az a legrosszabb, hogy a vizelet rendszeresen visszaáramlott a vesékbe, ami gyakran fertőzést és másféle károkat okozott.

A betegség miatt a lány egyre kevesebbet ivott, és hiába vetettek be különféle gyógyszereket, a helyzet egyre rosszabb lett, ezért nem volt más választás, meg kellett műteni. Mohan Gundeti más számtalanszor végzett el ilyen beavatkozást szikével, de most először használta a robotot. A DaVinci előnye, hogy nem kell húsz centiméteren felvágni a páciens hasát, csak öt érményi sebet ejtenek, ami kevesebb fájdalommal jár és hamarabb begyógyul. A sebészek a bélből vett szövettel a kétszeresére növelték a hólyag méretét.

A lány négy nap után hazamehetett, és hat hét elteltével megszűnt a vizeletproblémája, sem nappal, sem éjszaka nem kellett többé a mosdóba járnia.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek