Az autisták agya lassabban reagál a hangokra

2008.12.01. 11:28
0 hozzászólás

Az autista gyerekek agya töredékmásodpercnyi idővel lassabban reagál a hangokra, mint az átlagos gyerekeké, ami megmagyarázhatja az autizmussal összefüggő kommunikációs problémákat - állapították meg amerikai kutatók.

A teszt során harminc, 6 és 15 év közötti autista gyerek hallgatott meg hangokat és szótagokat. Eközben a philadelphiai gyerekkórház kutatói a vizsgálati alanyok agyának elektromos impulzusai által kiváltott kis mágneses mezőt követték nyomon magnetoenkefalográfiás technikával. Ennél a módszernél egy érzékelőkkel ellátott sisakot használnak az agyi aktivitás jelzésére és betájolására.

Az átlagos, nem autista gyerekeknél az agyi reakcióidő egy tizedmásodperc volt, míg az autista gyerekek agya 20-50 százalékkal lassabban reagált. Egy több szótagú szóban egyetlen szótag elhangzása kevesebb lehet mint a másodperc negyede. Ezért az autista gyerekek agyának huszadmásodpercnyi késedelme a reagálásban gátolhatja megértési képességüket, véli Timothy Roberts, a kísérlet egyik vezetője. "Az agyban lévő abnormális útvonalakról vagy a kapcsolódások hiányáról lehet szó" - magyarázza Roberts.

A kutatók szerint az agyi reagálás késedelmének mértéke az autizmus fokát is jellemezheti, akár korai diagnosztikus eszköz is lehet. Autista emberek agyszövetének mikroszkópos vizsgálata azt mutatta, hogy agysejtjeik között kevesebb kapcsolat van - tette hozzá Roberts, aki kutatási eredményeiket az Észak-amerikai Radiológia Társaság találkozóján ismertette. (MTI)  • Hírek
  • Személyi kölcsön